Жителите на руския град Норилск публикуват снимки в социалните мрежи с тревожна гледка: яркочервена река. Дали това е краят на света, изтичане на химикали или нещо друго?

Руските власти вече започнаха разследване на случая и смятат местен завод за метали за вероятен виновник. Норилск е силно замърсен индустриален град, в който се намира минният гигант Норилск Никел.

Руското министерство на природните ресурси и околната среда съобщи, че кървавочервеният цвят вероятно е причинен от „пробив в тръба на Норилск Никел“, пише Guardian. Според експерти руските власти вероятно са на прав път.

“Това е много типичен цвят за минни отпадъци“, казва Дейвид Чембърс, директор на Центъра за наука и минен експерт. Той не е посещавал или тествал мястото лично, но е виждал същите снимки, които предизвикаха фурор в интернет.

Яркочервеният цвят вероятно се дължи на окисленото желязо, съдържащо се в отпадъците, казва Чембърс. Не е ясно по какъв метод се обработва никелът в завода за метали, но е известно, че някои видове процеси на окисляване превръщат всякакви сулфидни минерали в железен оксид. Ако бъде примесен с вода, отпадъкът става яркочервен.

Ако става въпрос за изтичане на химикали, градът е в опасност. Вода с висока концентрация на минни отпадъци може да бъде отровна, в зависимост от видовете химикали, които попадат във водата и в каква концентрация. „Когато цветът е толкова червен, водата вече не е годна за пиене или поливане“, казва Чембърс.

Според експертите властите едва ли могат да направят много, за да изчистят водата. Те просто трябва да изчакат реката да се изчисти от само себе си, така че металите да се разтворят достатъчно, за да стане водата отново безопасна за пиене. Това може да отнеме часове или дни, в зависимост от концентрацията на метали.

Не за първи път реката в град Норилск става червена. Потребителите на социални мрежи коментираха, че същото се случило през юни и мнозина са категорични, че вината е в завода за метали.

Норилск Никел отрече да е нарушавал правилата и заяви, че цветът на река Далдикан не изглежда по-различно от обичайното му състояние. Все пак компанията уточни, че ще забави производството в завода, отбелязва Guardian.