Забелязали ли сте, че някои хора са много уверени, докато други предпочитат да стоят на заден план? Може ли да се твърди, че увереността идва от нашето възпитание или е заложена генетично? Надали е толкова просто.

В свое интервю за Washington Post изпълнителнят директор на Apple Тим Кук споделя, че е станал напоследък малко по – дебелокож и се чувства по-добре, когато е започнал да не приема всичко толкова лично. Дали това не означава, че винаги има място за подобрение?

Успешните и напредничаво мислещи хора имат своите възходи и спадове, също като всеки, но не те мислят различно за себе си и за света около тях. Тяхната уникална гледна точка им помага да поддържат доверието дори и в най-сложна ситуация. Те следват свои правила, които им помагат да поемат предизивикатества в ежедневните ситуации.

Добрата новина е, че всеки може да подобри своята увереност, стига да има желание и да положи усилия. Ето кои са седемте правила, които уверените хора следват.

1. Поставяйте си ясни цели

Уверените хора знаят техните приоритети и си поставят амбициозни цели. Съд Едмънд Хилари, първият човек, покорил Еверест, казва: „Не трябва да сте супер герой, за да постигнете определени неща, трябва просто да бъдете достатъчно мотивирани.“. Животът минава бързо, затова не губете време в необмислени цели.

2. Инвестирайте в себе си

Много е важно да вярвате във вашите способности. Но също така трябва да инвестирате време и енергия в учене, за да може да предложите най-доброто от вас. При първата си продажба предприемачът Марк Кубан чете инструкцията на софтуера, за да бъде сигурен в продукта, който продава. Определете дейностите, в които сте силни и ги развивайте.

3. Застанете лице в лице със страховете си



Дори и хората с най-високо самочувствие имат своите страхове. Уверените хора обаче не позволяват на страха да се проявява. Елеонор Рузвелт казва, че не трябва да се оставяме на страха да ни завладее и да не мислим за нещата като такива, които не можем да постигнем.

4. Не отговаряйте

Флорънс Грифит Джойнър, известна с готовността да отстоява себе си, казва: „Ако някой ви каже, че не може да постигнете нещо, не го слушайте.“ Спрете да се уповавате на мнението на другите и вярвайте дълбоко в способностите си. Празнувайте вашата уникалност и индивидуалност.

5. Съвземайте се бързо

Трябва доста дързост и сила, за да се научите да приемате трудностите. Стивън Кинг, автор на над 50 романа и стотици кратки разкази, се научава да бъде силен, след като първият му роман „Кари“ е бил отхвърлен 30 пъти, преди да бъде публикуван.

Браян Актън не е одобрен за работа във Facebook, преди да стане съосновател на WhatsApp (което беше продадено за 19 млрд. долара на Facebook).

6. Отхвърляйте обидите



Уверените хора приемат критики, но не се вслушват в обидите. Джули Зуо, вицепрезидент и продуктов дизайнер на Facebook, се е научил да игнорира добрите и лошите коментари за компанията, доверявайки се на екипа. Някои хора може да не желаят вашия успех и да се опитват да ви смачкат. Не го позволявайте.

7. Бъдете щедри

Самоуверените хора прекарват време да мислят как да направят света по-добър. Бил и Мелинда Гейтс са известни с това, че даряват голяма част от богатството си за филантропски каузи. Това дава увереност и помага за справяне с проблемите в перспектива.