Забелязали ли сте, че някои хора са много уверени, докато други предпочитат да стоят на заден план? Може ли да се твърди, че увереността идва от нашето възпитание или е заложена генетично? Надали е толкова просто.

В свое интервю за Washington Post изпълнителнят директор на Apple Тим Кук споделя, че е станал напоследък малко по – дебелокож и се чувства по-добре, когато е започнал да не приема всичко толкова лично. Дали това не означава, че винаги има място за подобрение?

Успешните и напредничаво мислещи хора имат своите възходи и спадове, също като всеки, но не те мислят различно за себе си и за света около тях. Тяхната уникална гледна точка им помага да поддържат доверието дори и в най-сложна ситуация. Те следват свои правила, които им помагат да поемат предизивикатества в ежедневните ситуации.

Добрата новина е, че всеки може да подобри своята увереност, стига да има желание и да положи усилия. Ето кои са седемте правила, които уверените хора следват.

1. Поставяйте си ясни цели

Уверените хора знаят техните приоритети и си поставят амбициозни цели. Съд Едмънд Хилари, първият човек, покорил Еверест, казва: „Не трябва да сте супер герой, за да постигнете определени неща, трябва просто да бъдете достатъчно мотивирани.“. Животът минава бързо, затова не губете време в необмислени цели.

2. Инвестирайте в себе си

Много е важно да вярвате във вашите способности. Но също така трябва да инвестирате време и енергия в учене, за да може да предложите най-доброто от вас. При първата си продажба предприемачът Марк Кубан чете инструкцията на софтуера, за да бъде сигурен в продукта, който продава. Определете дейностите, в които сте силни и ги развивайте.

3. Застанете лице в лице със страховете сиДори и хората с най-високо самочувствие имат своите страхове. Уверените хора обаче не позволяват на страха да се проявява. Елеонор Рузвелт казва, че не трябва да се оставяме на страха да ни завладее и да не мислим за нещата като такива, които не можем да постигнем.

4. Не отговаряйте

Флорънс Грифит Джойнър, известна с готовността да отстоява себе си, казва: „Ако някой ви каже, че не може да постигнете нещо, не го слушайте.“ Спрете да се уповавате на мнението на другите и вярвайте дълбоко в способностите си. Празнувайте вашата уникалност и индивидуалност.

5. Съвземайте се бързо

Трябва доста дързост и сила, за да се научите да приемате трудностите. Стивън Кинг, автор на над 50 романа и стотици кратки разкази, се научава да бъде силен, след като първият му роман „Кари“ е бил отхвърлен 30 пъти, преди да бъде публикуван.

Браян Актън не е одобрен за работа във Facebook, преди да стане съосновател на WhatsApp (което беше продадено за 19 млрд. долара на Facebook).

6. Отхвърляйте обидитеУверените хора приемат критики, но не се вслушват в обидите. Джули Зуо, вицепрезидент и продуктов дизайнер на Facebook, се е научил да игнорира добрите и лошите коментари за компанията, доверявайки се на екипа. Някои хора може да не желаят вашия успех и да се опитват да ви смачкат. Не го позволявайте.

7. Бъдете щедри

Самоуверените хора прекарват време да мислят как да направят света по-добър. Бил и Мелинда Гейтс са известни с това, че даряват голяма част от богатството си за филантропски каузи. Това дава увереност и помага за справяне с проблемите в перспектива.