Всички погледи са вперени в коронования принц Маха Ваджиралонкорн, който се очаква да стане новия крал на Тайланд след смъртта на баща си крал Бумибол Адулядей.

Коронованият принц се прибра спешно в родината си от Германия в сряда, след като дворецът съобщи за влошеното здраве на баща му. След новината за смъртта на краля, която беше оповестена в четвъртък, лидерът на тайландската хунта Прают Чан-оча обяви, че Маха ще се възкачи на трона.

Той ще наследи престола на една от най-богатите монархии в света в момент, когато страната е разкъсвана от политически конфликти. Списание Time и вестник New York Post публикуват интересни факта за коронования принц.

Възкачването му на трона ще бъде отложено

Лидерът на хунтата Прают съобщи, че коронованият принц е помолил за отлагане с четири дни на възкачването си на трона, за да скърби заедно с народа. Прают обяви едногодишен траур за краля, като заяви, че смъртта му е трагедия за тайландците.

„Той беше обичан и обожаван крал от всички. Управлението на краля приключи и неговата доброта не може да бъде намерена на друго място“, допълни Прают. Според критиците на Ваджиралонкорн обаче той просто иска още малко време за партита.

Единственият мъж наследник

Роден през 1952 г. в Банкок, 64-годишният Маха е единственият син и мъж наследник на крал Бумибол и кралица Сирикит. Той прекарва по-голямата част от тийнейджърските си години в частни колежи в Европа и Австралия, където завършва Кралския военен колеж.

Кариерата му във въоръжените сили го връща в Тайланд като военен пилот. Коронованият принц развива страстта си към летенето, след като го овладява в САЩ.

Притеснения заради скандали

Коронованият принц беше замесен в скандали през годините и се смята, че много тайландци предпрочитат по-малката му сестра принцеса Маха Шакри Сириндхорн (61 г.) да застане на престола, въпреки че жените нямат право да оглавят тайландската монархия.

Той се раздели с третата си съпруга принцеса Срирасми през 2014 г., след като няколко нейни близки бяха арестувани за злоупотреба със статута на кралското семейство за пари. Срирасми беше лишена от титлите й и се върна към живота си на простосмъртен човек.

Неотдавна коронованият принц позволи родителите й да бъдат хвърлени в затвора за две години и половина за „обида на кралското семейство“. Предишните два брака на краля също бяха бурни.

Според слуховете по време на първия си брак със своя братовчедка той става баща на пет деца от любовницата си. След това се жени за нея, но след време я изоставя и я принуждава да напусне страната.

Дипломатически грами, публикувани от Wikileaks, разкриха, че тайландският елит се притеснява от възможността коронованият принц Ваджиралонкорн да стане крал. Подвизите му не попадаха в местните новини благодарение на строгите закони в Тайланд, които защитават кралското семейство от клевети.

Страховете на хунтата

Управляващата хунта се притеснява от приятелството на коронования принц със сваления бивш премиер и милиардер Таксин Шинаватра. Носят се слухове, че двата държавни преврата, които свалиха от власт магната, намиращ се в изгнанине, а по-късно и сестра му - Инглук Шинаватра, са породени от страха, че коронованият принц ще намери привърженици сред поддръжниците популисти на Таксин.

По-късно хунтата опита да заздрави имиджа му с прояви като масово колоездене, предавано по телевизията, в което участва Ваджиралонкорн. И все пак, за разлика от баща си крал Бумибол Адулядей, коронованият принц плейбой има репутацията на човек със странно поведение и слабост към жените.

Неотдавна той се появи на летището в Мюнхен с вдигнат наполовина потник, размъкнати дънки и временни татуировки от рамото почти до китката си.

По примера на Калигула, Ваджиралонкорн превръща любимото си куче, пудел на име Фу Фу, в маршал от военно-въздушните сили. Той дори взема четириногия си любимец на прием в чест на американския посланик Ралф Бойс.

„Фу Фу беше...облечен в официален вечерен костюм и в един момент, докато групата изпълняваше втората песен, той скочи на масата с централните гости и започна да лочи от чашите им с вода“, пише Бойс в грама на американското посолство, публикувана от Wikileaks.

След смъртта на кучето миналата година му беше организирано четиридневно погребение.