Поне 9 млрд. долара трябва да притежава един монарх, за да се нареди сред десетте най-богати владетели в света. За своята класация Forbes все предвид не само финансовото състояние, но и династическите имоти и колекции на монарсите. След крайното класиране седем близкоизточни и двама европейски владетели попаднаха в класацията:

10. Султанът на Омана Кабус бин Саид Ал Бусаид

Възраст: 71

Начало на управлението: 1970

Състояние: 9.48 млрд. долара

Създателят на Султаната Оман, възникнал след сливането на Султаната Мускат и имамата Оман, е един от притежателите на големи петролни състояния. Голяма част от богатството му е построеният през 1972 г. кралски дворец Касър Ал Алам, с изглед към главното пристанище на Мускат и няколко яхти (включително 155-метровата "Ал-Саид").

9 Емирът на Катар Хамад бин Халифа ал Тани

Възраст: 60

Начало на управлението: 1995

Състояние: 11.06 млрд. долара

Настоящият емир на Катар дойде на власт чрез преврат, докато непредпазливият му баща бе на почивка в Швейцария. В Близкия изток емир Хамад има репутацията на прогресивен лидер. По негово време Катар стана първата страна в региона, която даде право на глас на жените. Растежът на и без това значителното му богатството той осигури, като реформира нефтената и газовата индустрия на страната и създаде идеална среда за чуждестранни инвестиции от най-големите минни компании в света.

8.Емирът на Кувейт Сабах ал Ахмад ал Джабер Ал Сабах

Възраст: 82 години

Начало на управлението: 2006

Състояние: 14.22 млрд. долара

Основните приходи на шейх Сабах идват от петрола - 188 млн. долара годишно. Въпреки това, емирът добре осъзнава, че петролните ресурси се изчерпват, така че сега се опитва да подготви страната си за живота в постпетролния период. Той започна икономически реформи, които са базирани на опростяване на правилата за приватизация на земя и улесняване на условията за привличане на чуждестранни инвестиции.

7.Кралица Беатрикс на Холандия

Възраст: 74 години

Начало на управлението: 1980

Състояние: 15.8 млрд. долара

Традиционно състоянието на кралицата на Холандия се оценява на 300 милиона долара, но това не включва акциите ѝ в компанията Royal Dutch Shell (около 25%), както и стойността на царските колекции произведения на изкуството и бижута. С всички тези богатства общото състояние на Беатрикс, наскоро обявила предстоящото си оттегляне, е 30 пъти над сочената сума.

6. Султана на Бруней Хасанал Болкиах

Възраст: 65 години

Начало на управлението: 1967

Състояние: 37.92 млрд. долара

Най-забележителната собственост на султана на Бруней (освен петролът) е колекцията от автомобили, в която има между 3000 до 6000 превозни средства, много от които са направени в ограничени количества или дори в един екземпляр. Прочут е и дворецът на султана Истана Нурул Иман (Дворец на светлината) с площ от над 200 000 квадратни метра, с 1788 апартамента и 257 бани.

5. Емирът на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум

Възраст: 62 години

Начало на управлението: 2006

Състояние: 39.5 млрд. долара

Емирът на Дубай в момента заема поста министър-председател на ОАЕ и също като краля на Саудитска Арабия е известен с конете си: неговата конюшня е една от най-големите и най-скъпите в света. И разбира се, значителна част от богатството си дължи на запасите от нефт, с които може да се похвали Дубай, както и на доходи от инвестиции в различни сектори на световната икономика.

4.Тайландският крал Пхумипон

Възраст: 84

Начало на управлението: 1946

Състояние: 44.24 млрд. долара

Тайландският монарх не е просто един от най-богатите монарси в света, но също така и един от най-ревностните: голяма част от богатството си той използва за разработването и прилагането на повече от 3000 проекта за развитие на земеделската земя в страната. Кралят по съвместителство оглавява и Кралската агенция за недвижими имоти на Тайланд, която притежава огромни парцели земя в страната. В допълнение, светът е добре запознат с кралската колекция от бижута, което се отразява сериозно на състоянието на монарха.

3. Емирът на Абу Даби шейх Халифа бин Зайед ал Нахаян

Възраст: 64 години

Начало на управлението: 2004

Състояние: 47.4 млрд. долара

Шейхът на Абу Даби и действащ президент на ОАЕ е богат благодарение на петрола в страната си: 80% от петролните резерви на Обединените арабски емирства са съсредоточени в Абу Даби. Освен това той получава добър доход от инвестиране на собствените си средства в различни сектори на световната икономика.

2. Саудитският крал Абдула бин Абдул Азиз Ал Сауд

Възраст: 87 години

Начало на управлението: 2005

Състояние: 63.2 млрд. долара

В основата на състоянието на саудитския крал е петролът, продажбата на който носи на държавата около 1 млрд. долара на ден. Също така Абдула бин Абдул Азиз Ал Сауд притежава огромна конюшня с най-добрите арабски коне (монархът е известен като страстен ездач и основател на конен клуб в Рияд) и гараж, повечето от колите в който са ексклузивни или антикварни.

1.Британската кралица Елизабет II

Възраст: 85 години

Начало на управлението: 1952 г.

Състояние: 94.8 млрд. долара

Традиционният начин на изчисляване на състоянието на британската кралица не взема предвид уникалните обекти, които се смятат за публична собственост, но осигуряват скромната сума от няколкостотин милиона долара на кралското семейство.

Междувременно, като се има предвид цената на Бъкингамския дворец, двореца Кенсингтън, палатите Св. Джеймс и Холируд, замъка Уиндзор и други имоти, собственост на кралското семейство, както и кралската колекция произведения на изкуството - британският монарх е на първа линия в списъка на най-богатите монарси.