Tehachapi Loop е емблематична спираловидна жп линия, дълга 1.17 км, който минава над самата себе си, като част от Tehachapi Pass, в Калифорния.

Жп линията е построена през втората половина на 19 век от повече от 3000 китайски работници-имигранти, трудещи се в продължение на две години. Те взривяват скали, след което чистят отпадъците от твърдия гранит, за да положат релсите на жп пътя.

Линията, която се изкачва от долината Сан Хоакин, минава през планината Техачапи и стига до Мохаве, е част от последната и окончателна жп връзка, свързваща Сан Франциско с Лос Анджелис.

Целта на Tehachapi Loop е да се получи по-управляем наклон, което работи в продължение на почти 140 години ипродължава да се използва и до днес. В действителност, това е една от най-натоварените жп линии в света със средно почти 40 влака, преминаващи през нея всеки ден.Честите влакове и ефектните декори правят мястото привлекателно за фотографи и туристи. Подвигът на инженерите н района е спечелил на Tehachapi Loop статута на национален исторически паметник и една от основните забележителности в щата Калифорния.

Снимки: amusingplanet