Днес кралица Елизабет II влиза в историята, като става първият британски монарх, който достига Сапфирен юбилей, пише Daily Telegraph.

На 6 февруари се навършват точно 65 години от възкачването на кралицата на трона. Очаква се тя да прекара деня в имението си в Сандрингам, графство Норфолк, и не са планирани официални ангажименти.

По традиция в Лондон Денят на възкачването ще бъде отбелязан с топовни салюти, а на обяд ще последват 41 топовни салюта, изстреляни от кралската артилерия в Грийн Парк. Оркестърът на Кралската артилерия ще свири тържествена музика, а 89 коня ще дърпат шест топа от Първата световна война, за да ги поставят на позиция в парка.

Кралският монетен двор ще почете 65-годишнината със специално отсечени за Сапфирения юбилей възпоменателни монети, а Кралската поща пуска сапфирено синя марка за пет паунда. Ще бъде показан и портрет на Дейвид Бейли, направен през 2014 г., който показва Кралицата със сапфирени бижута, подарени от крал Джордж VI като сватбен подарък.

През 2015 г., след като благодари на страната за сърдечните й послания във връзка с подобряването на рекорда на кралица Виктория като най-дългогодишен монарх в британската история, Елизабет II призна, че никога не се е стремяла към този кралски рекорд. „Дългият живот неизбежно преминава през много крайъгълни камъни. Моят не е изключение“, добави тя.

Кралицата отпразнува 90-я си рожден ден миналата година с множество тържествени събития, чиято кулминация беше официална вечеря за семейството и приятелите й в Уиндзор. Национални празненства имаше и през юни по повод официалния й рожден ден.

Възможно е големи събития да бъдат организирани отново за Платинения юбилей на Елизабет II през 2022 г., въпреки че те трябва да бъдат съобразени с факта, че тогава кралицата ще бъде на 96 години.

Това лято Принц Уилям ще стане кралска особа на пълен работен ден и ще увеличи официалните си ангажименти, които изпълнява от името на баба си.