Ако планирате да си купите смартфон-флагман, можете да бъдете спокойни – ще получите най-добрите характеристики, прекрасна камера и иновативни възможности. Един флагман се отличава от друг по-скоро по особеностите, отколкото по набор от техническите характеристики.

Ако обаче предвиждате да си купите смартфон от по-нисък клас, изборът ви е къде-къде по-голям. Това означава, че и характеристиките ще бъдат по-прости.

Евтиният и поостарял процесор няма да бъде особено производителен, камерата може да ви ядоса, тъй като не прави снимки с добро качество, операционната система може да се окаже небезопасна.

Затова нека да разясним по кои характеристики е желателно да избирате телефон през 2017 г.

1/ Процесор

Той отговоря на практика за всичко, което се случва в телефона ви. Да оставим сложните технически характеристики. В нескъпите смартфони често се срещат чипове ARM Cortex-A53. Той е оптимизиран за минимално енергопотребление, но производителността не блести.

Дори 4-ядрен процесор от тази серия ще работи бавно и не е приспособен за изпълнение на няколко задачи едновременно.

Процесорите от по-високо ниво – на базата на А57, А72, А73 или Qualcomm Kryo CPY, ще „летят“ с достатъчна скорост.

Геймърите е добре да обърнат внимание и на характеристиките на GPU – графичния процесор. Избягвайте по-старите модели. Съвременните са по-мощни и по-евтини.

2/ Оперативна памет

Тя е втората половина на производителността. За щастие, RAM отдавна вече не влияе на цената на устройствата. Затова можете да си купите телефон с 2/3/4 оперативна GB на приемлива цена. 2GB е жизненият минимум, но се целете в 3 GB.

За да можете да снимате на воля и да сканирате съдържание, нуждаете се от вградена памет. 16 GB е скромно количество за приложения, музика и снимки. 32 GB ще ви позволят да си свалите сезон-два на любимия сериал, а с 64/128 GB – ще сте свободни да правите каквото искате.

3/ Камера и видео

По характеристиките е трудно да се определи дали една камера е добра, или не. Количеството на мегапикселите дава яснота за резолюцията, но не и за качеството на снимките.

Диафрагмата и размерът на пикселите дават представа за светочувствителността, но не и за качеството на програмната обработка, а от нея зависи качеството на нощните снимки.

Тогава за какво да се оглеждате? Камерите с 12 MР и нагоре са по-скъпи, но и по-качествени. Ако описанието на камерата е по-подробно, потърсете в него „фазов автофокус“ и „оптическа стабилизация“. Те говорят за това, че производителят се отнася към качеството на камерата с внимание.

Двойните камери предлагат задоволително качество на снимикте.

Предната камера трябва да бъде поне 5-мегапикселова.

4/ Бързо зареждане, скенер на пръстови отпечатъци и т.н.

Това са полезни възможности, когато по-рано бяха запазена марка на флагманите, но сега можете да ги откриете и в по-евтини предложения.

Какво още?

Относно операционната система – стремете се тя да е Android 6.0 Marshmallow.