Трудно е да се отправите на почивка, когато знаете, че не можете пълноценно да се отпуснете, тъй като имате и задачи за отмятане.

Добрата новина е, че можете да си почивате и да се отпуснете, докато от време на време отговаряте на имейли. За целта трябва да проявите организираност – управлявайте добре своето време и отговаряйте на чуждите очаквания подобаващо.

1. Уверете се, че всичко е уредено, преди да заминете

Важно е да информирате своя екип за статуса на проектите, както и да им дадете контактите на клиентите и партньорите, които е възможно да се наложи да бъдат потърсени по време на отсъствието ви.

2. Не пестете от съня!

Вие сте на почивка. Това означава, че можете да спите колкото искате. Ако трябва да посветите известно време на някоя работна задача, направете го. Но щом приключите, отдайте се на почивката, която заслужавате.

3. Осведомете екипа си кога сте на разположение

Очертайте ясно граници – т.е. кажете на колегите си кога могат да ви търсят. Позволете си да бъдете през известно време от почивката напълно „недосегаеми“.

Можете дори да изключвате телефона си или да го настроите на самолетен режим. Само предварително информирайте роднините и приятелите за намерението ви.

4. Вземете лаптопа си

Ако възнамерявате да отделяте време за офис работа по време на отпуска, не се колебайте и вземете лаптопа със себе си. Не забравяйте още да настроите автоматичен отговор на имейлите.

5. Позволете си наистина да се отпуснете

Какъв е смисълът от ваканцията, ако не можете да си позволите да спрете да правите това, което обичайно запълва ежедневието ви? За да избегнете „професионалното прегаряне“, не изпитвайте никаква вина, че изключвате телефона си.

Важно е през дните в отпуск да успеете да се „изключите“ от работните дела. Отпуснете ума и тялото си. Така ще презаредите енергията си и ще можете да бъдете по-продуктивни на работното място. Наслаждавайте се на мястото, на което сте!