Близо десет години след кризата сенчестото банкиране продължава да разширява обхвата си. Съветът за финансова стабилност (СФС) публикува в сряда втория си годишен доклад, включващ 80% от световния БВП.

Той включва таблица към края на 2015 г. на финансовите дейности, които не се извършват от банки, а от други институции (инвестиционни фондове, хедж фондове, частни компании и т. н.). Френският вестник
Les Echos публикува основните изводи от доклада.

1. „Сенчестото банкиране“ е по-голямо, отколкото преди кризата

Според широкото определение на СФС,
паралелните финанси“ са възлизали на 92 трилиона долара в света към края на 2015 г. „Те продължават тенденцията към увеличение за седма поредна година с още 3.8 трилиона долара“, обясняват авторите на доклада.

Те все пак подчертават, че растежът от 4.3% между 2014 и 2015 г. е по-слаб, в сравнение с 10% на годишна основа, отчитан в миналото.


Сенчестото банкиране“ представлява 150% от световния БВП, като надхвърля достигнатото ниво преди кризата (140%). Рухването на икономиката през 2007-2008 г. е довело до леко свиване на „сенчестото банкиране“, което е паднало до ниво от малко над 120% от БВП, преди да се увеличи отново.

2. Европа изпреварва САЩ, Люксембург остава голямата неизвестна

Шампиони в паралелните финанси са европейските страни, където „сенчестото банкиране“ се оценява на 30 трилиона долара. САЩ, с 26 трилиона долара, ги следват по петите, а по-нататък се подреждат Великобритания и Китай с 8 трилиона долара.

Каймоновите острови за първи път разкриват данните си. „Сенчестото банкиране“ (6 трилиона долара) там е на по-високо ниво от това в Канада и Япония (4 трилиона долара). Тези активи представляват 170.000% от БВП на острова.

СФС припомня, че Каймановите острови продължават да са привилегировано място за преместване на инвестиционни фондове, повечето от които са управлявани от чужбина и инвестират извън архипелага.

Люксембург, родина на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и един от най-важните финансови центрове в света, не е участвала в изследването на СФС.

3. Инвестиционните фондове – основни играчи

„Сенчестото банкиране“ е стимулирано основно от инвестиционните фондове, които съставляват 40% от паралелните финанси през 2015 г. (активи за 30 трилиона долара).

Наблюдават се обаче сериозни признаци на забавяне. Активите им са се увеличили само с 3.2% през 2015 г. спрямо средно 15% на година между 2011 и 2014 г. Половината от тези активи са съсредоточени в САЩ.

Вторият най-голям играч са брокер/дилърите, които съсредоточават активи за 9.5 трилиона долара - спад с 5%. Понижението е особено подчертано във Великобритания (-17%).

Сенчестото банкиране достигна 75 трлн. долара Сенчестото банкиране достигна 75 трлн. долара Активите на паралелната банкова система представляват около 25% от общите финансови активи или близо половината от активите на банковата система

Хедж фондовете имат активи за 3.2 трилиона долара. В предишните доклади тежестта на алтернативните фондове беше подценена, защото финансовите центрове, където те са съсредоточени, не фигурираха в изследването.

Каймановите острови прибавят 2.9 трилиона долара към активите на хедж фондовете в доклада на
CФС.