Цената на петрола падна с около 5%, въпреки новото споразумение между страните производители за ограничаване на добива на нефт през следващите 9 месеца. По време на среща в Брюксел, енергийните министри на страните-членки на ОПЕК и други водещи производители се съгласиха да удължат ограничението на добива на петрол до края на март 2018 г.

Цената на суровия Брент намаля с 2.60 долара, до 51.36 долара за барел, докато тази на West Texas Intermediate записа спад от 2.58 долара, до 48.78 долара, предава BBC.

Енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих, който съпредседателстваше срещата в Брюксел съвместно със своя руски колега Александър Новак, посочи, че са обсъждани различни сценарии, включващи ограничения от 6, 9 до 12 месеца, като са засегнати дори по-дълги периоди.

"Всички индикации посочват, че 9-месечното удължаване е оптималният вариант, като трябва да ни доведе до 5-годишно средно ниво на запасите към края на тази година“, посочва ал-Фалих.

ОПЕК, както и други 11 страни, включително Русия, се договориха в края на миналата година за ограничаване на добива, в опит да вдигнат цената на черното злато. Ограничението е в размер на 1.8 млн. барела на ден, или около 2% от световната петролна продукция.

Анализатори критикуват ОПЕК поради това, че не са успели да наложат още по-солидно ограничение. Според други експерти, действията на ОПЕК са старомодни и няма да донесат желания ефект.

Нийл Уилсън от ETX Capital смята, че действията на ОПЕК не са достатъчни да вдигнат цената на петрола, тъй като производителите в САЩ ще продължат да запълват липсата в резултат на добива. Според него, по-добра стратегия би била по-сериозно ограничение за по-кратък период.

Инвеститорите и капиталовите пазари не са особено впечатлени от действията на ОПЕК, смята анализаторът от BBC Андрю Уолкър. По думите му, сделката в Брюксел е минимумът, който всички са очаквали. Въпреки това, каквото и да се прави, проблемът с американския шистов добив остава. Ограниченията реално отварят пазар за петрола, добиван в САЩ.