В Стокхолм се състоя световната премиера на новия компактен кросоувър Karoq от чешкия автопроизводител Skoda.

Возилото идва като замяна на предходния кросоувър Yeti. Названието на модела е заимствано от езика на жителите на Аляска. Превежда се като „автомобил-стрела“.


Както съобщава сайтът Motor Media Review, в основата на Karoq лежи модулна платформа MQB. Новият модел е по-голям, отколкото модела Skoda Yeti, но по-малък, в сравнение с новия Volkswagen Tiguan.

Ако трябва да го сравним с Yeti, новият кросоувър е пораснал. На дължина достига до 4382 мм (+160 мм), а на широчина — до 1841 мм (+48 мм). Височината на колата е по-малка с 86 мм (1605 мм). Междуосието също е по-голямо, отколкото при Yeti (2578 мм).

За колата са предвидени особени режими на работа, например– офроуд пътуване.

За новата Skoda Karoq производителят предлага 5 турбодвигателя. Базовата версия ще получи 1-литров трицилиндров двигател 1.0 TSI с мощност 115 к.с.

Почитателите на дизеловите двигатели ще бъдат зарадвани от 1.6 TDI със 115 к.с., а също така с две версии 2.0 TDI със 150 и 190 к.с..

Вероятно най-голям интерес ще представлява бензиновата 1.5-литрова „четворка“ 1.5 TSI (150 к.с.) ново поколение с турбо. Този двигател работи по цикъла на Милър и притежава функция да включва двата цилиндъра при минимално натоварване.

Благодарение на увеличените си габарити, съществено се е увеличил обемът на багажника. Новата Karoq е способна да побере от 521 до 1630 литра, в зависимост от положението на задните седалки.

Моторите могат да работят в комбинация със седемдиапазонен „робот“ DSG или с шестстепенна „механика“.

Компактният кросоувър ще започне да се произвежда през есента. Засега цената му не е оповестена, но тя категорично ще бъде по-ниска от тази на Volkswagen Tiguan.