Усилията на технологичните компании да попречат на планирането на терористични действия онлайн бяха разкритикувани след последните нападения във Великобритания, но според един анализатор в случая те няма много какво да направят.

"За сигурността на всички наши разговори онлайн се използва криптиране. Надеждното криптиране ни дава възможност да осъществяваме търговия и бизнес и да общуваме по един много, много сигурен начин," заява Браян Хонан, консултант по сигурността пред CNBC. Според него няма как от технологичните компании да се изискват сигурни услуги със специален достъп до онлайн комуникация.

"Чисто математически и технически не е възможно да се създаде задна вратичка или златен ключ, който да може да бъде използван само от властите за заобикалянето на това криптиране. Това, което ще се случи, е да бъде отслабено силното свойство на криптирането," казва главният изпълнителен диртектор на BH Consulting.

Британският премиер Тереза Мей и вътрешният министър Амбър Ръд призоваха големите технологични компании да полагат повече усилия в борбата с терора. В речта си в неделя Мей призова за по-сериозна регулация на компаниите, развиващи дейност в сектора.

"Не можем да осигуряваме на тази технология безопасното място, от което има нужда, за да се развива. Точно това обаче осигуряват интерент и големите компании, които предлагат интернет базирани услуги," заяви Мей.

В своя защита технологичните онлайн гиганти заявиха, че правят всичко по силите си. От Google обявиха, че споделят "ангажимента на правителството към гарантирането на това терористите да нямат глас в интерент." От Facebook пък обещаха да превърнат социалната мрежа във "враждебна среда" за терористи.

Саймън Милнър, който отговаря за политиката на Facebook, написа: "Чрез използването на комбинация от технология и човешки преглед, работим агресивно за премахване на терористичното съдържание от нашата платформа веднага щом научаваме за него."

Хонан също така обяснява, че технологичните компании са изправени пред преглеждането на „огромни количества“ информация, за да разберат кое точно може да представлява заплаха.

"Първо трябва да се провери дали материалът преминава границата между свободата на словото и радикализацията," казва той.

"След това трябва да има ясни правила и тези компании трябва да ги спазват."

Според Хонан отношенията между компании като Facebook и Apple и службите за сигурност също трябва да се подобрят.

"Трябва да има по-голяма база за съдействие между частните компании, чиято крайна цел е да генерират печалба и тези, които имат задачата да ни защитават," добавя той.