Има ли хора у нас, които са теглили жилищни кредити със срок за погасяване до 1 година? Отговорът е да.

0.0005% от общата сума на жилищните кредити в България е договорена със срок за погасяване до 1 година, сочат данните на Българската народна банка към края на май тази година.

Така ипотечни кредити за едва 38 хил. лева от общо 7.5 млрд. лева редовните заеми са договорени така, че да бъдат изплатени в рамките на 12 месеца. От тях 11 хил. лева са теглени в левове, а 22 хил, лева – в евро.

Интересно е, че сумата по кредитите по това перо намалява с цели 70% на годишна база. За сравнение, през май месец на миналата година обемът по тези заеми е бил в размер на 131 хил. лева.

Кредитите за покупка на жилище обикновено са дългосрочно решение. Има обаче една малка тайна – колкото по-дълъг е срокът за изплащане на даден заем, толкова по-скъп е той, все пак начисляваната лихва е на годишна база. Така реално ипотечен кредит за кратък срок би означавало, че ще върнете малко над теглената сума, докато заем за 30 години, например, често удвоява размера на сумата, която трябва да бъде върната.

Има ли банки, които могат да ви предоставят жилищен заем със срок за погасяване до 1 година? Има, разбира се, но кредитополучателите трябва да отговарят на сериозни изисквания, за да покрият кредитния риск по подобен заем.

Ако например, искаме да теглим заем в размер на 60 хил. евро със срок за погасяване до 1 година, то ще трябва да имаме месечен доход от около 8 хил. евро, показва справка в сайта moitepari.bg (банките боравят с допустимо максимално съотношение вноска/доход от 60% до 75%, в зависимост от финансовата институция).

Така при разглеждания пример вноската на месец ще бъде в размер на малко над 5000 евро, като в крайна сметка за 12 месеца потребителите ще върнат малко над теглените 60 хил. евро.

За сравнение, при настоящите условия по жилищните заеми у нас, за заем от 60 хил. евро при срок за погасяване от 20 години, кредитополучателите ще трябва да върнат сума от 80 хил. до 150 хил., в зависимост от условията по кредита. Размерът на върнатата сума е още по-голям, ако говорим за срок на погасяване от 30 години – от 100 хил. до 150 хил. евро, в зависимост от условията по заема.

Две са основните причини сумата по жилищните заеми със срок за погасяване до 1 година да е толкова ниска у нас – 38 хил. лева, или 0.0005% от всички ипотечни кредити. От една страна са малко хората с подобен доход, който може да покрие кредитния риск по заема и реално имат нужда от банково финансиране и от друга – банките трудно ще отпуснат подобен кредит без сериозни гаранции, за което свидетелства и почти невидимата сума по това перо.

Доста от стандартните жилищни кредити у нас, освен че имат максимален срок за погасяване на заема, разполагат и с минимален такъв. Обикновено минималният срок по кредита е от 3 години.

В този ред на мисли, нека видим каква е сумата на жилищните заеми у нас със срок за погасяване между 1 и 5 години. Сумата на тези кредити у нас възлиза на 55.089 млн. лева към края на май месец тази година. Това е едва 0.73% от общата сума на всички редовни жилищни заеми у нас. Интересно е, че сумата по тези заеми скача с 22.6% на годишна база.

Така или иначе обаче, почти 100% от жилищните кредити у нас са със срок за погасяване над 5 години, което е съвсем логично. Но това не променя факта, че колкото по-къс е срокът по даден заем, толкова по-изгоден е той.