Българите, работещи и живеещи в чужбина, все по-често инвестират в имот у нас. Това сочат данните на една от най-големите банки в страната. Броят на запитванията за жилищни кредити от нашенци зад граница скачат с 55% на годишна база, съобщават от Пощенска банка.

„Все повече от българите с постоянни доходи от чужбина желаят да финансират покупката на жилище или с инвестиционна цел, или за да подсигурят близките си в България със собствен дом”, посочват експертите на банката.

Тази тенденция може да намери лесно и алтернативно обяснение. Българите в чужбина не спират да изпращат средства към България, като само за първите 4 месеца на тази година те са превели у нас 293.9 млн. евро. За миналата 2016 година пък трансферираната сума достига близо 900 млн. евро.

Според редица експерти, сериозна част от тези пари биват влагани под формата на депозити в родните банки. Така, драстичният спад на лихвите по депозитите, които само до преди няколко години бяха в пъти по-изгодни от лихвите, предлагани от банките в чужбина, провокира част от българските емигранти да прибегнат до други методи за инвестиция на спестените средства.

Уловили тенденцията, от Пощенска банка предлагат подобрени услуги на българите зад граница.

„Нашите сънародници, работещи извън страната, срещат редица трудности по отношение на намиране на възможности за финансиране на такава покупка, затова ние им предлагаме улеснение. Друга пречка е необходимостта да се посети офис на банката на място в България както за консултация, така и за кандидатстване за кредит“, коментират експертите на банката.

Финансовата институция дава удобно решение на тези клиенти с жилищен кредит „У дома“, разработен специално за българите в чужбина.

„Завишеният интерес към покупка на имот у нас се дължи както на положителните пазарни тенденции, така и на все по-големия брой българи, намерили професионална реализация извън родината.

Намерение за инвестиция в недвижим имот най-често имат българи, работещи в Европейския съюз − хора с добра реализация в сферата на финансите, авиацията, информационните технологии, консултантските услуги и др.”, добавят от банката.