В края на 2016 г. средната цена на земеделската земя в България достига рекордните 761 лв., което е с 4% повече спрямо година по-рано.

Ръстът обаче отчита забавяне спрямо предходните години, сочи справка на Profit.bg. Припомняме, че през 2015 г. средната цена на един декар земя отчете ръст от 7 на сто, а за предходните две години цената на земята нарасна респективно с 15.2 и 8.6 на сто.

Най-осезаемо повишение статистиката отчита през 2010 и 2011 г., когато средните цени на земите у нас са добавили съответно 42.65 и 37.43%.

Голяма е вероятността цената на земята у нас да продължи да се повишава. Основните причини за това са големите купувачи в момента на пазара, както и евентуалните промени за отпадане на ограничението за покупки на земи от страна на чужденци.

Към момента у нас действа правило, че земеделска земя могат да купуват само физически и юридически лица, които са пребивавали у нас поне 5 години.

Това се налага, тъй като страната ни може да бъде дадена на съд заради ограничаване на основните свободи в ЕС (свободно движение на стоки, хора, услуги и капитали).

Toвa зaвиcи oт peшeниeтo нa пapлaмeнтa пo oтнoшeниe нa пpeдлaгaни пpoмeни в Зaĸoнa зa coбcтвeнocттa и пoлзвaнeтo нa зeмeдeлcĸитe зeми, пoдгoтвeни oт pecopнoтo миниcтepcтвo. Крайното решение за това ще се вземе от Народното събрание, но към момента страната ни е изправена пред наказателна процедура.

По думите на земеделския министър Румен Порожанов, България я грози глоба от 830 хил. евро еднократно и нови 660 евро на ден, в който не променим закона си.

Въпреки че решението за евентуалните промени се очакват да се вземе до есента, на пазара вече активно се включват големи играчи, чиято цел е реализирането на бързи печалби.

Освен фондовете, купуващи активно земя, голяма част от които са членове на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (притежаващи 2 млн. дка земи), днес активни на пазара са адвокати, нотариуси, богати бизнесмени и др.

Защо купуват?

Първата и основна причина е, че земята в България все още е най-евтина от целия ЕС. Вторият и може би по-важен факт е, че вече не я произвеждат.