Милиардерът Америко Аморим, известен като “Краля на корка”, който успя да разрасне семейния бизнес от производство на корк до дялове в най-различни индустрии, в това число банковата, енергийната и модната, е починал на 82-годишна възраст.

От сп. Forbes оценяват състоянието на Аморим на около 4.8 млрд. долара.

Дядото на Аморим навлиза в корковата индустрия през 1870 г., основавайки първата си фабрика за коркови тапи в португалския крайбрежен град Вила Нова де Гая.

По настоящи изчисления, в Португалия се намират 34% от горите от корков дъб в света, а страната генерира 50% от производството на корк в световен мащаб. Компанията на Аморим Corticeira Amorim остава световен лидер, произвеждайки около една четвърт от корка в света.

Аморим започва да работи за семейната компания през 1952 г., когато е едва на 18 г. Под негово управление компанията разширява дейността си от производство на коркови тапи за вино до производството на мебели от корк, арт инсталации и обувки.

Той също така напуска пределите на корковия бизнес и навлиза в банковата индустрия през 1981 г. като основател и акционер на Banco Portugues de Investimento.

Посредством холдинговата компания Grupo Americo Amorim, която притежава Corticeira Amorim, неговият най-голям личен активи е 18-процентният дял в португалската петролна и газова компания Galp Energia. Като единствената рафинерия в Португалия, компанията има сериозно глобално присъствие и развива дейност на шест континента.

Galp е особено активна в проучването за нефт в близост до бреговете на Бразилия и Ангола. Аморим започва да инвестира в Galp Energia през 2005 г.

През същата година той основава анголската Banco Internacional de Credito, заедно с Изабел душ Сантуш, най-богатата жена в Африка и дъщеря на президента на Ангола Жозе Адуардо Сантуш. През 2014 г. Аморим продава дела си на Изабел душ Сантуш.

Други по-сериозни инвестиции включват 25-процентен дял в Tom Ford International и 37% в Banco Unico в Мозамбик чрез основаната през 2011 г. Grupo Americo.

Аморим започна да предава властта в компанията през октомври 2016 г., след като в продължение на шест десетилетия оглавява семейния бизнес. Той напуска поста председател на борда на директори на Galp поради “лични причини.”

Неговата дъщеря Паула Аморим го заменя на поста. Тя също така е и председател на Grupo Americo Amorim.