Покупките на жилищни имоти в САЩ от страна на чужденци са скочили до най-високото си ниво - както по отношение на броя на продадените жилища, така и по отношение на стойността им в долари.

Чуждестранни купувачи са придобили жилищни имоти в САЩ на стойност 153 млрд. долара в периода април 2016 г. – март 2017 г., което представлява 49% ръст на годишна база, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на имоти в САЩ. Това е нов рекорд, като предишното най-високо постижение бе отчетено през 2015 г.

Скокът идва след отстъпление в предходната година и е изненадващ, като се има предвид силата на долара спрямо повечето чуждестранни валути, което оскъпява щатските жилища още повече. Изглежда обаче, че стойността на това да притежаваш активи убежища натежава над повишаващите се цени, пише CNBC.

Сделките с чуждестранни граждани са съставлявали 10% от всички продажби на жилища в доларово изражение и 5% от всички продажби, като брой продадени имоти. Общо чужденци са закупили 284 455 жилища, което представлява ръст от 32%, в сравнение с предходната година.

Половината от всички продажби на жилища на чужденци са в три щата - Флорида, Калифорния и Тексас.

Китайските купувачи отново са били най-активни в четвърта поредна година, следвани от канадци, британци, мексиканци и индийци. Жилищата, закупени от руснаци, съставляват едва 1% от всички.

Най-голям скок в продажбите на жилища на чужденци се отбелязва при купувачите от Канада, които са придобили имоти на стойност 19 млрд. долара, най-вече във Флорида. Те също така плащат повече, като средната цена на жилищата, купувани от канадци, почти се е удвоила - до 561 000 долара.

Въпреки намеренията на президента на САЩ Доналд Тръмп да строи стена по границата с Мексико, това не спира купувачите от Мексико, които не пребивават в САЩ. Те почти са удвоили покупките си в доларово изражение, нареждайки се на трето място - след китайците и канадците.

Като цяло обаче мексиканците купуват по-евтини жилища. Средната им цена е била около 327 000 долара, в сравнение със 782 000 долара при китайските купувачи и 522 000 при индийските. Мексиканците почти изцяло цяло предпочитат имоти в Тексас, докато китайските купувачи се насочват повече към Калифорния, но покупките им в Тексас също растат.

Въпреки че интересът от страна на чуждестранни купувачи е бил доста голям през втората половина на миналата година, в момента той може би отслабва поради по-сериозните регулации в Китай и поевтиняващите валути на някои държави.