Цената на акциите на българския производител на радиатори „КОРАДО-България“ АД премина психологическата граница от 9 лева в период, когато ръководството на компанията обобщаваше икономическите и финансовите си резултати за първите 6 месеца на тази година.

По този повод главният изпълнителен директор на КОРАДО Груп Войтех Чамек изрази задоволството си и подчерта, че постъпателното повишаване на цените на акциите напълно отговоря на резултатите и раздадения дивидент за 2016 г.

“Междувременно ние току що обявихме резултатите за първите 6 месеца на 2017 г. и трябва да изчакаме пазарът да реагира на тези изключителни постижения. Аз мога само още веднъж да поздравя тези, които ни се довериха и инвестираха в „КОРАДО-България“ преди две години и половина при цена на акцията от 2.75 лева“, добави той.

За четвърта поред година компанията отчита впечатляващи разултати в своето икономическо и финансово развитие и отбелязва нови рекорди: двойно нарастване на печалбата преди облагане - от 1.502 млн. лв. на 2.977 млн. лв.; ръст на оборота с 62%; нарастване на продажбите с 49%.

Освен дъщерното предприятие „КОРАДО-България“, компанията майка – чешката КОРАДО Груп, също отбелязва много положителни резултати през първото полугодие на тази година.

Годишното Общо събрание на акционерите на „КОРАДО-България“, което се проведе на 23 май т.г., взе решение да бъде раздаден дивидент от 0.26 лева (0.13 евро) на акция за 2016 г., което е 9.5 % от записаната цена на акциите.

Освен това беше оповестено провеждането на извънредно Общо събрание на 9 август тази година.

Войтех Чамек обясни, че поради отличните резултати на „КОРАДО-България“ до сега, ще бъде гласувана програма за премийно разпределение под формата на издаване на допълнителни акции към всички настоящи акционери.

Главният изпълнителен директор добави още, че след като програмата бъде утвърдена, всеки акционер, записан към последната датата за сключване на сделки с акции (ex-dividend day) - 23 август 2017 о., ще получи за 2 притежавани акции на “КОРАДО-България” още една допълнителна.

Това ще бъдат обикновени акции с еднакви права на глас и получаване на дивидент. В резултат общият брой на акциите на “КОРАДО-България” ще се увеличи от сегашните 8.779 милиона на 13.168 милиона.

Очаква се тази стъпка да има положителен ефект върху ликвидността и цената на акциите.

В началото на днешната търговска сесия книжата на дружеството преминаха и границата от 10 лв. По позицията се прехвърлиха 4335 акции, което доведе до ръст от над 8%. Търсенето в момента е на ниво от 9.51 лв., а предлагането - на 10.45 лв.