Инвеститорите се изправиха в своеобразна битка за дълга на Ирак. Арабската страна емитира държавни ценни книжа за първи път от 10 години.

Емисията, която бе в размер на 1 млрд. долара с матуритет 2023 г., записа поръчки за 6.6 млрд. долара, или над 6 пъти повече от предложеното. Доходността по дълга на Ирак е 6.75%, което е по-ниско от очакваните над 7%, пише Financial Times.

Високият интерес към дълга на Ирак идва на фона на висок апетит към риска от страна на инвеститорите, търсещи висока доходност, подхранен главно от ниските лихви по света в момента.

Това провокира много страни с разклатени икономики да погледнат към международните пазари.

През миналата седмица, след дълго прекъсване, Гърция набра 3 млрд. евро, след като емитира ДЦК за първи път от 3 години насам.

През юни пък Аржентина успя да заеме 2.75 млрд. долара чрез емисия 100-годишни ДЦК при доходност от 8%. Това се случи, въпреки нейната дълга история на икономически крахове.

Ирак успя да пласира дълг в критичен за себе си момент. Страната, която бе поле на военни действия, след като през 2003 г. САЩ навлезе там, бе емитирала дълг за последно през 2006 г. Тогава бяха набрани 2.7 млрд. долара, които отидоха обаче за погасяване на задълженията на по-стара емисия облигации.

Република Ирак емитира облигации за 1 млрд. долара в началото на годината, но те бяха със 100% гаранция от страна на САЩ, като постигнаха 2.149% доходност. За разлика от тази емисия, новите ДЦК бяха емитирани самостоятелно.

В средата на миналата година Багдад се съгласи на спасителна програма в размер на 5.4 млрд. долара, предоставяна от Международния валутен фонд. Според МВФ, политиките, които прилага Ирак, за да се справи с въоръжените конфликти с така наречената „Ислямска държава“, надигащата се хуманитарна криза и колапса на цените на петрола „са подходящи“.

По отношение на фискалното състояние на Ирак, властите в страната са осъществили реформи, свързани с неефективните капиталови разходи, което, според МВФ, би защитило стабилността, свързана със социалните разходи в страната.

Ирак планираше самостоятелно излизане на капиталовите пазари още през 2016 г., но планът бе отложен тогава.

Рейтинговата агенция Fitch увеличи кредитната перспектива на страната от негативна на стабилна още през март тази година, като знак за икономическото възстановяване на Ирак.

Икономиката на страната бе ударена от ниските цени на петрола и политическата нестабилност.

Високото търсене на иракския дълг е част от тенденция за интерес към ДЦК, емитирани от развиващи се страни.