Куотърбекът на отбора по американски футбол Ню Инглънд Пейтриътс Том Брейди получи 183 000 долара за спечелването на Супербоул през февруари, според Boston Globe.

Това не е никак лоша сума, но изглежда невзрачна на фона това, което Miracle, MinD_ContRoL, KuroKy, GH и MATUMBAMAN, които съставляват геймърския отбор Team Liquid, заработи за спечелването на The International 2017 – най-големия турнир по Dota 2 в света.

Макар и да не се радва на особено внимание от страна на големите медии, International 2017 е най-доходоносният турнир в света на електронните спортове с общ награден фонд от близо 25 млн. долара, от които около 11 млн. долара отиват за победителя.

International 2017 е продължил 11 дни, като участниците изиграват сериозно количество Dota 2 - една от най-популярните отборни игри.

Електронните спортове се превърнаха в голям бизнес. Над 400 000 души са гледали финала между Team Liquid и представителите на Китай Newbee в лайвстрийм, осигурен от Twitch - приложение за стрийминг на видеоигри, което Amazon придоби за близо 1 млрд. долара през 2014 г.

Хиляди други пък са гледали финала в други стрийминг платформи, като YouTube.

По време на турнира залата KeyArena в Сиатъл бе изпълнена до краен предел с екзалтирани фенове, които са плащали по 200 долара, за да гледат сблъсъците на живо.

Тази година Team Liquid се извисява над всички в седмото издание на турнира. Те също така влизат в историята като първия отбор, успял да надиграе напълно опонените си в гранд финала, след като печели първите три игри от общо пет. През цялото време на турнира истински имена на играчите дори не се споменават.

Те са обявявани единствено с техните аватари, като на феновете им се наложи да посещават уебсайта на отбора, за да се запознаят с техните самоличности: MUTUMBAMAN е Ласе Урпалайнен на 22 г. , от Финландия; Miracle е Амер Ал-Баркави на 20 г. от Йордания; MinD_ContRoL е българинът Иван Бориславов Иванов на 22 г. (в средата на снимката); KuroKy е Куро Салехи Такасоми на 24 г. от Германия, а GH е Марун Мерхедж, от Ливан, чиято възраст не е известна.

Петимата играчи няма да получат цялата сума от 11 млн. долара. Част от нея, без съмнение ще бъде за мениджърите на отбора, треньорите и помощния персонал, но може да се предположи, че на петимата играчи вероятно няма да им се налага да си търсят нормална работа скоро.