Акциите на европейските авиокомпании и туроператори поевтиняха по време на днешната търговия, в резултат на терористичната атака в испанския град Барселона.

Според наличната информация, от атентата са засегнати граждани на 24 страни. Загиналите са 13 души, а над 100 са ранените. Това е най-големият атентат в Испания от бомбените атаки през 2004 г. в Мадрид, когато загинаха 191 души.

Испания е третата най-популярна туристическа дестинация в света - след САЩ и Франция. Докато полицията издирва извършителите, инвеститорите демонстрираха притеснения относно краткосрочното бъдеще на туристическия бизнес в страната.

Акциите на авиокомпании, като Air France, IAG - собственикът на British Airways, easyJet и Ryanair, поевтиняха с над 3% по време на ранната петъчна търговия. Цената на книжата на германския превозвач Lufthansa падна с 2.5%.

Ситуацията е сходна с публичните туроператорски компании, като акциите на Thomas Cook поевтиняха в сходен размер.

Операторите на хотелиерски услуги, като Accor, InterContinental и Melia Hotels, стартираха днешната сесия с между 1% и 2% по-евтини книжа, пише CNN.

Испанският фондов пазар бе сред най-слабите в Европа днес, отчитайки спад от 1.5%.

Туризмът е ключов отрасъл за испанската икономика с дял от около 14% от нея през миналата 2016 г.

Близо 76 млн. души са посетили Испания през миналата година, по данни на World Travel & Tourism Council (WTTC). Само Барселона посреща по около 8 млн. туристи годишно, като градът е и топ круизна дестинация на Стария континент.

До вчера Испания се смяташе за по-сигурна туристическа дестинация спрямо конкуренти, като Франция, Турция, Египет и Тунис, където също имаше терористични нападения през последните 2 години.

През 2016 г. Франция отчете 7.3% по-ниски туристически разходи в резултат на тероризма, по данни на WTTC. За това допринесе и засилването на рестрикциите за туристи, особено в централните части на Париж. Посещаемостта на Лувъра пада с цели 21% през последните 2 години.

Акциите на американските авиокомпании също записаха спад вчера. JetBlue и Delta Air Lines отчетоха съответно 5% и 6% спад в цената на книжата си.