Малко известен катарски шейх влезе под светлините на прожекторите, на фона на опитите на водената от Саудитска Арабия коалиция да накара неговата държава да отстъпи от част от позициите си с цел слагане на край на политческия конфликт, който раздира Персийския залив.

Шейх Абдула бин Али Ал-Тани, потомък на основателя на Катар, бе приет топло в Саудитска Арабия от престолонаследника Мохамед бин Салман, след което отлетя за Мароко, където гостува в резиденцията на саудитския крал Салман в Танжер. От правителството на Катар твърдят, че шейхът е на лична визита, но някои медии, близки до коалицията, описват посещението му като триумфално дипломатическо усилие, пише Bloomberg.

Шейх Абдула заяви, че крал Абдула и неговият син са се съгласили да отворят единствената сухоpътна граница на Катар, която бе затворена на 5 юни, за да позволят на мюсюлмансите поклонници да пътуват до свещения град Мека. Кралят дори е предложил да изпрати самолети за собствена сметка, които да транспортират други граждани и да създаде операционен център под командването на шейха, който да подпомага катарците, засегнати от кризата.

Саудитска Арабия и нейните съюзници, които прекратиха дипломатическите и транспортните си отношения с Катар през юни, отрекоха да търсят промяна на управлението в Доха, което прави появата на шейха и топлото отношение към него изненадващо.

Неговото лансиране вероятно е част от плана за увеличаване на натиска върху катарския шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, който отказа да изпълни 13-те условия на коалицията, с което щеше да се сложи край на спора, казва Абдулкалек Абдула, политически анализатор в Обединените арабски емирства.

Саудитска Арабия, Обединените aрабски eмирства, Бахрейн и Египет обвиняват Катар в дестбализирането на Близкия изток чрез подкрепата, която оказват на ислямистки групировки. Катар отрича тези обвинения и твърди, че Саудитска Арабия използва този спор като претекст да се опита да наложи политиката си върху целия регион.

“Саудитска Арабия разполага с много инструменти за оказване на натиск, които не е използвала досега и това е един от тях,” казва Абдула, добавяйки, че не смята, че коалицията в момента иска промени в управлението на Катар. Ако обаче Саудитска Арабия реши, че това е необходимо, тя може да мобилизира мрежа от поддръжници в катарското общество и кралската фамилия, “за да предизвика преврат в двореца,” твърди той.

Дубайският ежедневник Al Bayan описва на първа страница шейх Абдула като “гласът на разума, към който са се отворили сърцата на катарците.” От изданието също така добавят, че той е “добре приет конкретно във фамилията Ал Тани и от катарците като цяло.”

Шейхът е потомък на клон от управляващата фамилия, който в бил на власт в продължение на десетилетия до 1972 г. Неговият брат Ахмад е свален от длъжност през 1972 г. от дядото на шейх Тамим, информира саудитската новинарска агенция Al Arabiya.

Дипломатическите усилия на шейха го превърнаха в звезда в социалните медии. Само три дни, след като се присъедини към Twitter, той вече имаше над 250 000 последователи.„„

Той предостави информацията за връзка с операционния център и информира, че е говорил с управителя на Централната банка на Саудитска Арабия, който е отрекъл банките в кралството да са спрели да “предоставят катарски риали на катарски граждани.”

“Кралят ми оказа честта да приеме посредничеството ми от името на народа на Катар,” написа той.

Засега другите опити за посредничество удряха на камък. Емирът на Кувейт също направи опит, държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън пък посети региона миналия месец, а впоследствие изпрати дипломатически представители, които да работят по разрешаване на спора.

Според Андреас Крийг, който изнася лекции в Кралския колеж в Лондон, твърди, че шейхът живее в Лондон, но има търговски интереси в Лондон. Той обаче не разполага с обществена подкрепа, която да го изкачи на власт. Неговата появa обаче служи като начин да се каже на лидерите на Катар и на световните сили, че кризата далеч не е приключила, казва Крийг.

“В последните няколко седмици си мислехме, че ще видим деескалация на кризата, тъй като американците работеха със саудитците за това да бъдат направени някои отстъпки и да се стигне до споразумение,” казва Крийг.