Лятото е сезонът на барбекютата, но в някои страни членки на ЕС месото излиза доста солено - още преди добавянето на съответните подправки.

Данни на европейската статистическа служба Евростат показват, че датчаните плащат най-високата цена за месо в ЕС – тя е с близо 40% повече от средното равнище в съюза.

На второ място е Австрия, където цената на месото е с 37% по-висока от средното ниво в ЕС. Месото излиза скъпо и в Люксембург – 36% над средното равнище в съюза, Швеция и Великобритания – 34% над средното равнище, и във Франция – 31% над средното равнище.

Извън ЕС най-скъпото месо купуват жителите на Швейцария – 157% над средната цена в съюза, и в Исландия – 58% над средната цена.

Най-евтиното месо пък се продава в Полша и България – съответно 47 и 44% под средното равнище в ЕС.

Във всички съседни на България страни, независимо дали са част от ЕС или не, цената на месото е под средната за съюза, като тя е най-висока в Гърция – само 10.4% под средното равнище в ЕС.

В Турция цената на месото е с 22.4% под средната в съюза, в Сърбия – с 39.1% под средната цена, в Македония – с 43.3% под средната цена, а в Румъния – с 41.1% под средната цена, сочат данните на Евростат.

Статистическата служба не посочва конкретни цени на месото, а само процентното им съотношение спрямо средното ниво в ЕС.