Бързото ходене десет минути на ден помага за подобряване на здравословното състояние и намалява риска от преждевременна смърт с 15%, показва британско изследване, цитирано от ВВС.

Ходенето е една от най-лесните, популярни и евтини дейности – нужни са ви само обувки.

Но неотдавнашно изследване, публикувано от британската Национална здравна служба, установи, че 41% от британците на възраст между 40 и 60 години не успяват да ходят дори десет минути на ден през целия месец.

Ако не искате да ви се случва това, вижте пет прости съвета, които могат да ви помогнат да включите бързото ходене в ежедневната си дейност.

1. Слизайте една спирка преди дестинацията си



Ако използвате градския транспорт, слизайте на предишната спирка на метрото или автобуса на път за работа. Така можете да достигнете тези десет минути на ден. Ако вместо с метро или автобус отивате на работа с кола, можете да я оставите на няколко метра преди входа.

2. Използвайте стълбите вместо асансьора

Изкачването на етажи пеша може да е най-добрият вариант, за да осъществите известна физичейска дейност.

3.
Излезте да се разходите в обедната почивка

Ако имате време, добра идея е да се разтъпчете в почивката, която имате, за да се нахраните на работното място.


4. Ходете на пазар пеша, а не с колата

Това ще ви помогне да повишите дневната си физическа дейност и ще допринесете за подобряването на качеството на въздуха.

5. През уикенда оставете телевизора, таблета и излезте на разходка



Възползвайте се от пространствата на открито, за да се разходите и подобрите здравословното си състояние. Не е необходимо да се разхождате дълго. Но, разбира се, от ключово значение е да ходите бързо.

Какво точно означава това?

Според експертите, за да усетите ползата от т. нар. „бързо ходене“, трябва да се движите с минимална скорост от 5 км/ч. Тогава именно започвате да забелязвате, че телесната ви температура се повишава, докато се движите и усещате, че сърдечният ви пулс се ускорява.

Един от начините да разберете дали се движите достатъчно бързо, е ако усещате, че можете да говорите, но не можете да пеете“, обяснява Националната здравна служба на Великобритания.

Тя препоръчва да осъществявате общо 150 минути физическа дейност на седмица, но последните данни от изследвания показват, че един на всеки петима британци практикува физическа дейност само 30 минути седмично.

10 минути или 10 000 стъпки?

Много лекари смятат, че макар десет минути бързо ходене на ден да не са достатъчни, за да достигнете минималните препоръчителни нива на физическа дейност на ден, те все пак са от полза.

Много приложения на мобилните телефони препоръчват да правим 10 000 стъпки на ден, което означава ходене 40 минути или един час, в зависимост от ритъма.

Професор Мюир Грей, съветник в британската Национална здравна служба, казва, че „това е добра препоръка, но тя може да се окаже недостижима за много хора, застопорени пред бюрото, екрана на компютъра или стола по осем часа на ден“.

Разстоянието е важно, но също така е важна и интензивността, за да подобрим здравословното си състояние. Лежерното ходене за десет минути е най-лесно и носи най-голяма полза на хората със заседнал начин на живот“, допълва проф. Грей.