Какви са най-значимите, най-красивите или най-интересните сгради от последните 1000 години?

Някои историци посочват Тадж Махал, докато други залагат на извисяващите се небостъргачи от модерните времена. В крайна сметка, няма един правилен отговор.

Може би най-иновативните сгради не са големи паметници, а скромните домове и храмове.

В следващия списък ще видите десет забележителни сгради, които не претендират за пищност, красота и да са покорили рекорди, но по един или друг начин са променили света.

Базилика Сен Дени, Франция, 1137 г.

През Средновековието строителите откриват, че камъкът може да носи много по-голяма тежест, отколкото някога са смятали. Катедралите могат да се издигнат до забележителни височини, но и да имат изящни форми.

Тази катедрала е един от най-ранните шедьоври на готическия стил, като се смята, че в нея е погребан Сен Дени, който е покровител на Франция.

Реконструкция на катедралата в Шартър (катедралата Нот‘р Дам), 1205 – 1260 г.

През 1194 г. оригиналната катедрала в Шартър, Франция, е разрушена от огън. Реконструирана е в годините между 1205 до 1260 г., като новата катедрала е построена в готически стил.

Иновациите в конструкцията й определят стандарта за архитектурата от 13 век.

Забраненият град, Пекин, 1406 – 1420 г.

В продължение на близо 6 века това е дом на императорите на Китай, които създават огромен дворцов комплекс, известен като Забранения град. Днес тук има повече от един милион безценни артефакти.

Лувър, Париж, 1546 г.

В края на 1500-те години Пиер Леско създава ново крило за Лувъра и популяризира идеите за чиста класическа архитектура във Франция. Проектът на Леско поставя основите за развитието на Лувъра през следващите 300 години.

През 1985 г. архитект Йо Минг Пей въвежда модернизма, когато проектира изненадваща стъклена пирамида за входа на музея, превърнат в дворец.

Базилика Палладио, Италия, 1549 г.

В края на 1500-те години италианският ренесансов архитект Андреа Палладио внася нов поглед към класическите идеи на древния Рим, когато преобразува кметството във Виченца, Италия, в базиликата (Дворец на правосъдието).

Последните дизайни на Палладио продължават да отразяват хуманистичните ценности от периода на Възраждането.

Тадж Махал, Индия, 1630 до 1648 г.

Според легендата, император Шах Джахан искал да построи най-красивия мавзолей на земята, за да изрази любовта си към любимата си съпруга. Или може би той просто заявява политическата си власт.

Крайният резултат е Тадж Махал, където персийски, централноазиатски и ислямски елементи се съчетават в тази голямата бяла мраморна гробница.

Монтичело, Вирджиния, 1768 до 1782 г.

Когато американският държавник Томас Джеферсън проектира дома си в Вирджиния, той подарява на американците паладиевите идеи. Планът на Джеферсън за "Монтичело" прилича на "Вила Ротонда" на Андреа Паладио, но добавя и нововъведения, като подземни обслужващи помещения.

Айфелова кула, Париж, 1889 г.

Индустриалната революция от XIX в. донесе нови конструктивни методи и материали за Европа. Чугунът и кованото желязо стават популярни материали, използвани както за строителни, така и за архитектурни детайли.

Инженер Густав е пионер в употребата на пудлинговано желязо, когато проектира Айфеловата кула в Париж. Французите първоначално са против построяването й, но тя става една от най-обичаните забележителности в света.

Сграда Уейнрайт, Сейнт Луис, 1890 г.

Луис Съливан и Данкмар Адлер предефинираха американската архитектура със сградата Уейнрайт в Сейнт Луис, Мисури. Дизайн е на основата на непрекъснати колони, за да се подчертае основната структура. Основното мото при строителството е "Формата следва функцията".