Живеем в златната ера на технологиите. Свързани сме с всичко, което другите правят, в допълнение към нормалното напрежение, извиращо от обществото, семейството, връстниците и средата около нас. Имайки предвид всички тези фактори в главата ни, лесно е да загубим пътя към нашата идентичност.

Именно поради това е важно в един момент да потърсим себе си. Задайте си тези 4 ключови въпроса, за да се върнете отново в правилния път на личностно развитие.

1. Кой искам да бъда?

Всеки един от нас разполага с ограничено време. Не сме безсмъртни. Когато осъзнавате, че дните ви са преброени, мотивацията да се фокусирате върху най-важните неща в живота се увеличава и то до такава степен, че страхът изчезва.

Независимо колко претоварени или изгубени се чувствате, започнете, че разполагате с пълния контрол върху това, което правите. Ако работите нещо, което ви кара да съжалявате за взетите решения, съставете план как да се измъкнете от тази ситуация.

Бъдете търпеливи и постоянни.

2. Защо искам това?

Отделете време и се попитайте – какво искам от живота и защо?

Бъдете внимателни, когато отговаряте, тъй като често това, което искаме и причините, поради които го правим, са свързани с начина, по който гледаме на живота. Те са като разказ, който е програмиран в нас.

Ето няколко въпроса, с които да стартирате:

- Тази работа носи ли ми удовлетворение и дава ли смисъл на живота ми?

- Мисълта, че върша тази работа, вдъхновява ли ме или ме огорчава?

- Какво се надявам да взема от света около мен?

- Как се надявам да се чувствам вътрешно?

3. Какво е здравословното ми състояние?

Когато искате да се върнете към собствената си същност, важно е да не игнорирате своето здраве. То е крайъгълен камък, когато го неглижираме.

Винаги си задавайте въпроса – Приоритет ли съм за себе си? Как оценявате своето здраве? Как искате тялото ви да се движи? Как искате тялото ви да се чувства?

Представете си, че се храните по-здравословно и как този полезен навик се отразява върху вас – имате повече енергия, по-продуктивни сте, получавате повишение, създавате мечтания бизнес…

4. Какво е включено в моето предсмъртно послание?

Ако умрете утре, ще сте доволни ли от досегашния си живот? Този въпрос може да прозвучи депресиращо, но всъщност е доста мотивиращ.

Как искате да бъдете запомнени? Какво искате другите хора да казват за вас? Как искате те да се чувстват, когато споменават името ви?

Отделете 10-15 минути и напишете накратко своето прощално писмо. Споменете всяко нещо, с което искате да бъдете запомнени.