Днес е последният работен ден от тази седмица, а следващата ни очаква и бонус почивка в сряда заради 6 септември – деня на Съединението.

Ако живеете в София, може би вече планирате малко бягство от столицата в предстоящите неработни дни.

Предлагаме ви три идеи за пътуване до малко познати, но забележителни места, при това без да е необходимо да се отдалечавате твърде много от дома си, защото те се намират само на около час и половина път от София.

1. Правешки манастир



Сгушен в Етрополския дял на Стара планина, Правешкият манастир „Свети Теодор Тирон“ е единственият в България с това име. Кръстен е на името на млад войник в римската армия и местните хора почитат светеца като пазител на града им.

Манастирът се намира на около 63 км от София и на 3 км от Правец и често остава извън полезрението на туристите заради Етрополския манастир, който е на разстояние от около десет километра от него.

Смята се, че манастирът е построен по време на Второто българско царство, при управлението на Асен и Петър. През XVIII век той е напълно унищожен при нападение от кърджалии и е възстановен през 1866 г., благодарение на дарения на заможни жители на областта.

От Освобождението до Втората световна война манастирът функционира като женски метох. През 2006-2007 г. той е напълно ремонтиран, а стенописите в църквата му са реставрирани. Манастирът се състои от църква и монашеска обител със седем стаи. Иконостасът в църквата е дело на зографи от Тетевенската школа.



В Правешкия манастир се предлага настаняване в няколко стаи за максимум 15 души. В градината до сградата за гости има и беседка, където можете да си направите барбекю. От горната част на манастира започва китна екопътека, по която за около час и половина-два можете да стигнете до Правец.

Как да стигнете?

По разклона за Правец на магистрала „Хемус“. Малко след града се намира отклонението за Етрополе и след около два километра по него стигате до отбивката за манастира.

2. Пещера „Проходна“



Това е една от най-известните пещери в България, разположена в карстовия район на село Карлуково. „Проходна“ е най-дългият пещерен тунел у нас с дължина 365 метра. Можете да я обиколите за около 15-20 минути, ако, разбира се, не броим фотопаузите край многобройните й причудливи образувания.

Не са ви необходими топли дрехи, защото пещерата е отворена в двата си края и температурата вътре не се различава много от тази навън.

Ако имате усещането, че някой ви наблюдава, докато сте там, това е заради феномена „Окната“, или „Очите на Бога“, образуван вследствие на ерозията. Според местните жители, ако застанете точно под „божиите очи“ и си пожелаете нещо, желанието ви ще се сбъдне.



Повечето българи свързват „Проходна“ с класическия филм „Време разделно“. Тук са снимани също сцени от филмите „Сирна неделя“ и „Борис I – Покръстването“, както и много музикални клипове и реклами.

Пещерата е популярна и сред любителите на бънджи скоковете и скалното катерене, тъй като предлага добри възможности за практикуване на екстремните занимания.

Как да стигнете?

По пътя от София за Плевен стигате до село Румянцево, където има табела за Карлуково. След това продължавате в посока Луковит и след около 100 м стигате до черен път, който води към пещерата. Пред „Проходна“ има паркинг, където можете да оставите автомобила си.

3. Екопътека „Златна Панега“



Река Златна Панега извира близо до едноименното село. Изворът й е най-големият карстов извор в България, а карстът придава характерния й зелен цвят. В околностите на Луковит реката образува красив каньон.

Екопътеката, която е дълга около 12 км, се изминава за четири-пет часа. Липсата на денивелация я прави много подходяща за спокойна разходка сред природата или излет. Районът е много подходящ и за къмпинг заради многобройните дървени беседки с камини за барбекюта. По пътя си ще срещнете и много дървени мостове.

В края на екопътеката се намира и малката пещера „Темната дупка“, която напълно отговаря на името си, така че ако искате да я обходите, ще ви е нужен фенер. В пещерата са намерени следи от живот на първобитни хора. Смята се, че това са едни от първите Homo Sapines на планетата.

Как да стигнете?

По магистрала „Хемус“ в посока Плевен, преминавате през село Златна Панега, село Румянцево, Село Петревене и на около три километра след него вляво ще стигнете до паркинг, който е и началната точка от маршрута ви.