Набиращата сила китайска икономика, вървяща ръка за ръка с повишаващата се покупателна способност на милиардното китайско население, се превръща в новия златен морков, привличащ погледите на всички международни финансови институции.

На опашката за китайските пари чинно се нареждат и някои от най-големите компании за управление на активи в света, които вече точат зъби за новия източник на финансово благосъстояние.

В тази сметка обаче има един съществен проблем – въпреки че горепосочените компании разполагат с лиценз за продажба на участие в международни фондове на китайските инвеститори, чакането продължава, тъй като все още няма издадено генерално разрешение за стартиране на дейност, пише Financial Times.

Финансови групи, като BlackRock, Aberdeen Asset Management, Och-Ziff и Allianz, получиха лиценз още през 2015 г. за предлагане на чуждестранни инвестиционни продукти на китайските потребители. Нищо чудно, че толкова големи финансови групи гледат смело към китайски пазар, тъй като потенциалът е огромен.

Според данни на консултантската компания Bain & Co, богатството на заможните китайци, което може да се влее на пазара на инвестиционни инструменти, възлиза на чудовищните 7.59 трилиона долара.

Лицензите от 2015 г. бяха издадени от властите в Шанхай като част от пилотен проект, базиран в зоната за свободна търговия на мегаполиса.

За чуждестранните финансови групи това изглеждаше като начин да пробият на бленувания китайски пазар. Въпреки това, те все още чакат за решението на друг по-влиятелен регулатор – Държавната администрация по чуждестранна валута (State Administration of Foreign Exchange - SAFE), която трябва да разпредели квотите, необходими за стартиране на операциите в страната.

Досега SAFE не демонстрира признаци, че работи по този въпрос, като освен това отказва коментари по въпроса.

Това обаче не е изненадващо, тъй като в Китай често се случва разминаване между политиките, прилагани от различните регулатори, посочват експерти.

Един регулатор иска да осъществи реформа, докато друг решава, че е необходимо затягане на контрола.

„Законотворците поставят цели, които понякога си противоречат, което обикновено завършат с това, че част от правителството дава зелена светлина, а друга част дърпа спирачките”, коментира Марк Уилиамс, главен икономист за Азия в лондонската компания Capital Economics.

Властите в Шанхай продължава да информират компаниите за управление на активи, че най-вероятно ще попаднат сред получателите на квоти, посочват лица, близки до ситуацията и цитирани от финансовото издание.

Засега компаниите имат разрешение да оперират на територията на Китай, но конкретно при дейности, свързани само и единствено с китайския пазар. Някои от корпорациите изразяват надежда, че нещата ще се променят след конгреса на Комунистическата партия, насрочен за месец октомври.

Експерти обаче заявяват, че възможността за промяна едва ли е толкова голяма.

Първите лицензи за този бизнес бяха издадени през първата половина на 2015 г., когато китайският юан се радваше на стабилност. В продължение на няколко години в Китай се вливаха парични средства от инвеститори и компании, на фона на ниски лихви в чужбина и високи такива в рамките на страната.

През август тази година Централната банка на Китай позволи на валутата да поевтинее спрямо долара с 2% за един ден. Това създаде предпоставки за изтичане на капитали от страната, което провокира още по-затегнат контрол от страна на SAFE, непозволяващ изтичането на капитал от Китай.

„Когато свободната търговска зона беше създадена, централната банка беше подкрепа като канал за излизане на капитали. Тогава Китай имаше прекалено много капитал. Разбира се, всичко това се промени, както и политиката. Много е трудно да се прецени, когато ще има нова промяна”, коментира Ли Уей, професор в Cheung Kong Graduate School of Business в Пекин.

Асет мениджърите виждат нотка оптимизъм в това, че валутните резерви на Китай започват леко да се повишават. Някои смятат, че това ще доведе до окончателно разрешение за операции на китайския пазар към края на тази година.