Лимонът представлява незаменим продукт през всеки сезон. През есента обаче, когато организмът изпитва дефицит на витамини и други полезни вещества, той се превръща в особено ценен.

По думите на диетолози, лимонът отлично спомага за пробуждане след сън и ободряване на организма. В този план той може да се конкурира дори с кафето.

Този плод съдържа калий, с помощта на който можете да нормализираме пулса и кръвното налягане. Ароматът на лимон е способен да подобри настроението и да повлияе благоприятно върху нервната система. Във връзка с това експертите съветват да отглеждаме лимон в домашни услоивя.

Хората, които спазват диета, е препоръчително да пият вода със сок от лимон. Този плод унищожава вредните микроорганизми.

За подобряване на цвета на лицето и избелване на кожата може да добавяте няколко капки лимонов сок в козметичните маски. Този плод също така се използва в медицинските препарати за заздравяване на рани.

По думите на специалистите, употребата на един лимон дневно позволява да се удовлетвори потребността на организма от витамин С. Лимонената киселина представлява натурален консервант, способен да разтваря камъните в бъбреците и положително да влияе на усвояването на храната.

За избавянето от главоболие следва да приложите към слепоочията кората на лимона и да задържите така, докато почувствате отпускане.

В този плод се съдържат антиоксиданти, които забавят процеса на стареене.

С помощта на лимонова вода можете да се справи с проблемите със стомашно-чревния тракт. Още в древни времена в медицината са използвали лимон за лечение на слаби венци.