Компанията за електрически автомобили Tesla произведе едва 260 броя от новия Model 3 в рамките на третото тримесечие на тази година.

Основателят и изпълнителен директор на автомобилния концерн Илон Мъск едва ли ще остане доволен, тъй като преди време той се изхвърли как Tesla ще произведе над 1500 броя от новия модел само в рамките на месец септември.

Като причина за забавянето са посочени производствени затруднения, но по думите на Мъск, проблемите ще бъдат решени в „близко бъдеще“, предава Financial Times.

Илон Мъск все пак се бе застраховал за подобен развой на събитията, тъй като по-рано през годината заяви, че Tesla я очаква „производствен ад“ около премиерата на Model 3.

Въпреки всичко обаче, милиардерът остава верен на прогнозата си, че до декември месец компанията му ще произвежда по 20 хил. коли месечно.

От Tesla посочват, че двете им производствени мощности в Калифорния имат капацитета да оперират в желаното темпо, но някои дейности са отнели повече време, отколкото се е очаквало.

От компанията добавят, че забавянето не е свързано с фундаментални проблеми, нито с производството, нито с доставките по веригата.

На фона на затрудненията около Model 3, от Tesla изразиха оптимистични прогнози за продажбите на другите два модела на компанията – моделите S и X.

Очакваше се концернът да постигне нивото на продажби от първото полугодие на тази година, когато продаде 47 077 броя автомобили. Неочаквано обаче от компанията завишиха прогнозата за второто полугодие до „около 100 хил.“ броя.

Конкретно през септември Tesla е реализирала 26 150 коли на пазара, което е ръст от 4.5% на годишна база.