Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции обяви конкурс за продажбата на 67.65% от капитала на Общинска банка, става ясно от обявление в Държавен вестник.

Минималната конкурсна цена за участие в търга е 45.65 млн. лв.

Общинска банка е с регистриран капитал от 57.36 млн. лв., разпределен в 5.736 млн. акции с номинална стойност от 10 лв.

Банката, която е учредена през 1996 г., днес разполага с 54 финансови центрове и 33 изнесени работни места в 25 области и 53 населени места в страната.

Освен Столична община, останалите акционери в банката са Общински фирми и търговски дружества с 30.8%, както и 16 други общини с общо 1.55 на сто от капитала.

Към 30 юни Общинска банка заема 15-а позиция сред най-големите банки в страната с активи за над 1.5 млрд. лв. Към полугодието печалбата на банката достига 1.287 млн. лв.

За цялата 2016 г. банката обяви печалба в размер на 2.2 млн. лв.

Заедно с ТБ Виктория и Банка Пиреос, това е поредната банка у нас, която търси своя нов собственик.

Припомняме, че в края на 2015 г. Индустриален холдинг - Доверие получи отказ от БНБ да придобие Токуда банк.

В началото на 2016 г. Пощенска банка финализира придобиването на Алфа Банк България, а през настоящата година собственикът на СИБАНК - белгийската финансова група KBC придоби Обединена Българска банка.

От своя страна, Първа инвестиционна банка нае Citigroup Global Markets Limited да проучи възможностите за развитие пред финансовата институция.

Разглежданите възможности включват: стратегически партньорства и/или консолидация, привличане на нови ключови инвеститори, емитиране на нов капитал за финансиране на бъдещия растеж на банката.

Вчера пък ви информирахме за поредното заявление от страна на най-голямата унгарска банка OTP, която у нас притежава Банка ДСК, да се възползва от вълната на консолидация в банковата индустрия.

Унгарската банкова група, която е една от най-добре капитализираните в Европа, ще използва средства в размер на 1 млрд. долара, за да разшири присъствието си в Централна и Източна Европа, набелязвайки цели от България до Беларус. Вижте още по темата: