Какво ви идва на ум, когато чуете за Русия? Тундра? Сняг? Вероятно. Но днес ще разгледаме Русия, която никога преди не сте виждали. Като се има предвид, че това е най-голямата държава в света, тя впечатлява с изключително разнообразие в рамките на своите граници. Не всичко е сняг и лед!

Езерото Байкал съдържа повече от една пета от незамръзналата прясна вода в света. Русия като страна държи една четвърт от световната сладка вода.

Руските банкноти имат брайлови знаци за слепи хора.

Телефонният код на Русия е 007.

Името на Червения площад всъщност няма нищо общо с комунизма. Неговото име произлиза от думата "красний", което означава "красиво".

Помните ли Сочи? Той бе домакин на Зимните олимпийски игри през 2014 г.? Е, там е и Руската Ривиера. И да, има палми.

Москва е най-големият град в Европа с 13 милиона души. Лондон е на второ място с 8 милиона.

Най-високата планина в Европа е Елбрус, която се намира на Кавказкия полуостров. Тя е с височина 5,642 метра (18,510 фута).

Всеки знае, че Русия е голяма. Колко голяма? За да добиете представа, Русия обхваща повече времеви зони, отколкото която и да е друга страна ... 11 общо.

Най-натоварената метро система в Европа е в Москва, тук средно на ден минават над 6 милиона души.

На полуостров Камчатка в Източна Русия можете да отидете на разходка по вулкан. Klyuchevskaya Sopka е най-активният вулкан в Европа и Азия.

Като най-голямата страна в света, Русия държи 10% от обработваемата земя на Земята.

Река Волга е най-дългата река в Европа.

Вече може би сте разбрали, че Русия не е само сняг и тундра. Докато по-голямата част от страната може да е доста студена, близо до Сочи климатът всъщност е субтропичен. А при Кавказките планини можете да отидете на плаж сутрин и ски следобед.

Въпреки че Русия е предимно области (провинции, които са 49) и krais (територии, които са 9), тя има и 22 републики, всяка със собствена конституция.

Само 80% от Русия всъщност са етнически руснаци. В страната има повече от 160 различни етнически групи.

Както мнозина от вас може би знаят, Русия е изиграла огромна роля в изследването на Космоса. Всъщност руски и английски са двата официални езика на Международната космическа станция.

Погледнете номер 1, за да видите повече за руското изследване на Космоса!

След САЩ (46 милиона), Русия има втория по големина брой имигранти в света (12 милиона). Много от тях са от бивши съветски страни.

В границата на Русия се говори на повече от 100 езика. И помните ли републиките, по - горе? Много от тях имат свои официални езици.

Русия има най-големите енергийни и минерални резерви от всяка страна в света и изнася към Европа по-голямата част от петрола си.

Може да е трудно да се повярва, но в Русия дори има пустиня. Тя се намира близо до Каспийско море и казва пустинята Каспийска низина.

С най-големите горски резерви в света, Русия се нарича "белите дробове на Европа". Втората е само Амазонка по количеството въглероден диоксид, който абсорбира.

За да ви даде усещане за размера на Русия, тя се простира от Европейския съюз от едната страна и почти докосва Аляска от другата. (В една точка САЩ и Русия са само на 4 километра.)

Въпреки че населението й намалява след разпадането на СССР, раждаемостта на Русия и имиграцията вече надминават други европейски страни.

Русия има 15 града с население над 1 милион души. Това до голяма степен се дължи на силно урбанизирано население.

Русия (Съветският съюз) беше първата страна, изпратила човек в Космоса (Юри Алексеевич Гагарин) и първата страна, изпратила спътник в Космоса (Спутник I). Това беше и първата страна с мисии на Луната (Луна 9), Венера (Венера 9) и Марс (Марс 3).