Дори професионалните фотографи понякога изпитват мързел и не носят със себе си своя изпитан във времето фотоапарат с купищата обективи за сменяне. Това е така, тъй като качествена снимка може да се направи и със смартфон. За целта може да се възползвате от помощта на няколко полезни устройства.

Сменящ се обектив

При избор между добър фотоапарат и добър обектив е желателно да предпочетете втория. Изначално смартфонът не е проектиран за смяна на обектив, за разлика от огледалните и системните камери. Въпреки това при смартфоните може да се открият нелоши „стъкла“.

Малките обективи не може да се конкурират с „истинските“, но с тяхна помощ снимките ви ще станат по-изразителни.

Статив или стабилизатор

Камерите на смартфоните имат малка матрица, върху която попада много малко светлина. Поради това да се правят снимки вечерно време с отличен камерафон е сложна задача.

За да можете да снимате без светкавица и да понижите шума, можете да използвате статив за смартфон. Да, такъв съществува.

Светодиодна подсветка

Тя е доста полезна, макар и да не е задължително в тъмните часове на деня. Ще ви помогне със смекчаване на тъмните детайли.

Пулт за дистанционно управление

Смартфонът е разположен на статив, обективът е на място, налице е и светкавица. Как да заснемете сами себе си? Тогава ви е необходимо дистанционно управление. Имате го!

Бонус за видеоблогъри: външен микрофон

Микрофонът на смартфона притежава напълно удовлетворяващо качество за предаване на глас на събеседника. Често обаче е слаб за всичко останало. Поради това може да прибегнете до специално външно устройство. Съществуват специално създадени за телефони микрофони, които се закрепват за корпуса и подобряват качеството на звука.