Да се запомнят най-различни неща понякога може да е трудно.

Бившият служител на британските тайни служби MI6 и на австралийските разузнавателни служби Уорън Рийд научава проста техника по време на обучението си за шпионин, която му помага да запомня информация, без да си я записва.

Едно от първите неща, които шпионите научават, е как да тренират ума си, така че да помнят повече, отколкото нормално биха запомняли, не само за да успяват, но и за да оцеляват.

“Ако един агент се издаде, ситуацията може да влоши много бързо. И агентите са хора и те могат да проявяват, неспокойство,” казва той.

“Най-лошото нещо, което можете да направите, докато изпълнявате мисия, е да кажете: ‘Извинявайте, каква беше тракеторията на онази ракета или колко килограма транспортирате? Простете, ще взема лист хартия и химикалка, за да си запиша.’”

Рийд нарича техниката “моят семеен дом”. Това е техника, свързана с асоциациите с образи.

Има две неща, които трябва да си представите в главата си. Първото е “познатото”, а второто “непознатото” (информацията, която трябва да запомните).

“Познатото” е частта със “семейния дом”.

Представете си семейния дом от вашето детство, обяснява той пред Business Insider. Ако ивестно време сте живели в апартамент, няма проблем, но къщата, в която живеете от години или в която сте израснали, е дори още по-добре, тъй като е по-голяма и има повече пространство, кътчета и местенца.

Сега си представете как обикаляте по определен начин из дома си, който познавате много добре. Започнете от входната врата, минете през коридора, през кухнята, банята и спалните.

Обиколете цялата къща и след това излезте през вратата. Докато обикаляте, обръщайте вниманите на различните кътчета и местенца, като полици, маси и т.н.

Запомнете тази обиколка.

Второто нещо, което трябва да си представите в главата си, е “непознатото”.

Това е информацията, която трябва да запомните.

Наблюдавайте ситуацията около вас. Какво трябва да запомните? Дали е нещо, което някой казва или е някава история, която се разказва? Дали е снимка, при която трябва да запомните точния цвят и форма на нещо, или пък е подредбата в някаква стая и трябва да запомните къде се намира всеки предмет? Дали това е дълъг номер или пък поредица от събития?

Опитайте да разбиете информацията на елементи.

Сега вземете всеки важен елемент от ситуацията, разговора, историята, обстановката или образа, който трябва да запомните и го поставете в част от вашата къща, която помните от своята обиколка. Например можете да го поставите на полица или върху бюфета. Продължавайте да поставяте всеки елемент в част от обиколката ви на къщата.

За да е по-интересно, можете да превръщате всеки елемент в карикатура.

Колкото по-живописно и нелепо е нещо, толкова по-лесно ще се забие в паметта ви. Ако е дълъг номер или поредица от неща, припишете необичайна или човешка черта към всеки елемент, който поставяте някъде из къщата. Например сложете зъби, накарайте го да кряка или му припишете определен цвят.

След като поставите всеки елемент някъде по време на обиколката ви из къщата, се върнете в началото на обиколката.

Сега преминете отново и вижте всеки елемент, който сте поставили във всяка част.

Като поставяте елемента, който искате да запомните в някаква част от обиколката, която познавате добре, вие прикрепяте този елемент към нещо познато и го вграждате в паметта си.

Рийд твърди, че по време на обучението си за шпионин често му се е налагало да помни до 100 елемента. В ежедневните ситуации обаче на човек няма да му се налага да помни повече от 20 елемента информация, за да добие добра представа от ситуацията, която трябва да си спомни.