Към днешна дата американският президент Доналд Тръмп е направил 1628 неверни или заблуждаващи твърдения в 298-те си дни на власт. Това прави средно по 5.5 твърдения на ден.

В рамките на едногодишен проект, проследаващ твърденията на Тръмп, журналисти на Washington Post, проверяващи фактите, установили, че в последните 35 дни американският президент е правил близо девет неверни твърдения на ден.

Тръмп, който обича да повтаря туитите си, пишел същите 50 фалшиви или заблуждаващи твърдения три или четири пъти. Най-често повтаряното фалшиво твърдение на Тръмп е за закона за здравното осигуряване, известен като Обамакеър.

Американският президент е заявявал, че Обамакеър „на практика е мъртъв“, или някакви вариации на това твърдение, 60 пъти.

Въпреки усилията на администрацията да намали срока за записване за Обамакеър за 2018 г., над 200 000 американци подадоха молби на 1 ноември - два пъти повече от броя на записаните в същия ден на миналата година.

Посетителите на сайта Healthcare.gov също достигнаха рекордните един милион души в същия ден.

55 пъти американският президент неоснователно си е приписвал заслуги за създаването на работни места и бизнес инвестиции в САЩ, които започнаха при предишната администрация.

Едно такова невярно твърдение беше, че
ExxonMobil - бившата компания на държавния секретар Рекс Тилърсън, е създала „35 000 работни места в строителството и 12 000 работни места при пълна заетост“, благодарение на усилията на администрацията на Тръмп. Инвестициите в тези петрохимични проекти в действителност започнаха през 2013 г.

Последните неверни и заблуждаващи твърдения на Тръмп са свързани с усилията за прокарване на Закона за данъчната реформа в Конгреса. Американският президент заяви 31 пъти, че САЩ са страната с най-високи данъци в света.

В действителност това отличие отива при Дания от гледна точка на съотношение с брутния вътрешен продукт, според данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Тръмп заяви също така 19 пъти, че САЩ имат най-високия корпоративен данък в света. Това е „подвеждащо твърдение“, според журналистите, проверяващи фактите.

Има разлика между ставката на хартия от 35% на корпоративния данък в САЩ, който е най-високият сред развитите страни, и действителният корпоративен данък или това, което компаниите плащат в действителност след отстъпките и данъчните ваканции.

След като те бъдат взети предвид, се оказва, че САЩ имат четвъртия най-висок корпоративен данък в света, показват данните на Бюджетната комисия в Конгреса. Той е по-висок във Великобритания, Аржентина и Япония.

Освен това Тръмп е заявил 40 пъти, че планът му за реформи е „най-голямото намаление на данъците в историята на нашата страна“, въпреки че данни на финансовото министерство показват, че това е едва осмото най-голямо намаление в света.

Американският президент направи последното си фалшиво твърдение по време на 12-дневната си обиколка в Азия и беше коригиран от друг световен лидер.

Тръмп се срещаше с японския премиер Шиндзо Абе и с австралийския му колега Малкълм Търнбъл, когато повтори твърдението си, че САЩ имат „търговски дефицити с почти всички“.

Сделките на Тръмп в Китай - много показност, малко съдържаниеПовечето сключени сделки между САЩ и Китай на стойност 250 млрд. долара са необвързващи меморандуми за разбирателство

Това не беше съвсем вярно и Търнбъл отбеляза: „С изключение на нас“. Тръмп бързо се съгласи с австралийския си колега, но след това заяви, че трябва да провери фактите. Търнбъл обаче го увери, че това е самата истина, съобщава Washington Post.

САЩ имат търговски излишък с няколко страни благодарение отчасти на споразуменията за свободна търговия, включително с Холандия, Великобритания, Бразилия, Белгия, Сингапур, Хонконг, Чили, Саудитска Арабия и ОАЕ.

С 1628 твърдения до момента „президентът е на път да достигне 1999 неверни или подвеждащи твърдения до края на тази година, въпреки че той с лекота ще надхвърли 2000, ако запази ритъма в последния месец“, отбелязва Washington Post.