Американският президент Доналд Тръмп е в Азия на обиколка, която ще го отведе до пет страни за участие в регионални срещи на върха.

Отвъд дипломатическите ангажименти, какво наистина иска Тръмп от обиколката си?

В толкова глобализиран свят като днешния – много. А ако се има предвид и факторът Северна Корея – още повече.

Това е не само първата официална обиколка на Тръмп в Азия като американски президент, а най-дългата на континента, предприемана от американски държавен глава в последните 25 години.

В продължение на 11 дни Тръмп ще посети Япония, Китай, Южна Корея, Виетнам и Филипините, пише ВВС. В момента той е в Япония и в реч пред американските войници от военно-въздушната база Йокота обеща да осигури на военните необхосимите им средства, за да поддържат мира и да защитават свободата.

„Никой, нито един диктатор, нито един режим не трябва да подценява американската решителност“, каза Тръмп.

В събота американският президент беше в Хавай, където заедно със съпругата си Мелания поднесе венец в памет на загиналите в Пърл Харбър по време на японската атака, която въвлече САЩ във Втората световна война.

Анализаторите са единодушни, че четири теми ще изпъкнат по време на азиатската обиколка на Тръмп:

1. Да покаже единство по отношение на Северна Корея

Белият дом вече даде ясно да се разбере, че Северна Корея е важна тема в дневния ред на президента. „Ангажиментите на държавния глава засилват международната решителност за справяне със заплахата от страна на Северна Корея“, се казва в комюнике на президентската администрация.

В последните месеци КНДР и САЩ втвърдиха тона на реториката си, особено откакто Пхенян изстреля две ракети с голям обсег. През октомври страната, която е икономически изолирана, извърши шестия си ядрен опит, въпреки международното осъждане, и обеща да извърши нов в Тихия океан.

В реч пред ООН Тръмп заплаши да унищожи Северна Корея и каза, че лидерът на страната Ким Чен-ун е на „самоубийствена мисия“. В отговор Ким обеща да „обуздае с огън слабоумния американски старец с разстроена психика“.

Тръмп ще опита да накара съседите на КНДР, включително Китай, да продължат кампанията със санкции срещу страната. Намерението му е да покаже единен фронт заедно с Южна Корея и Япония, като в същото време окаже натиск на Пекин да възприеме по-твърда линия срещу Пхенян.

2. Засилване на двустранните търговски връзки

Редица страни, особено Япония, изразиха безпокойството си, когато Тръмп изтегли страната си от Транстихоокеанското партньорство (ТТП) – амбициозен, но полемичен договор, който цели да оформи най-големия икономически блок в света.

Споразумението съществува повече от пет години и засяга 40% от глобалната икономика. 11-те страни, които останаха в блока, включително Япония и Виетнам, ще продължат договора и оставиха отворена вратата за САЩ, за да се върне, когато пожелае.

Но американският търговски представител Робърт Лайтциер потвърди, че Тръмп няма да промени позицията си. „Двустранните преговори са по-добри за САЩ, отколкото многостранните преговори“, изтъкна той.

Явно мотото на предизборната кампания на Тръмп „Америка на първо място“ се е харесало на американските избиратели, но не и на търговските партньори в чужбина. Така че една от мисиите на Тръмп по време на обиколката е лично да предаде доверие към търговските ангажименти.

3. Намаляване на напрежението с Китай

Териториални спорове противопоставят редица азиатски страни с гиганта Китай, който смята морето за своя сфера на влияние.

Японски и филипински кораби често се натъкват на китайски военни кораби, които патрулират в Южнокитайско море. Въпреки че все още не е установена ясна граница в района, редица страни, включително Китай, претендират за суверенитет там.

През юли американски разрушител навлезе в спорните води, близо до остров, оспорван от Китай, и това предизвика остър отговор от страна на Пекин. Китай обвини САЩ във военна и политическа провокация и изпрати собствените си военни кораби и бойни самолети в зоната.

Още по време на предизборната си кампания Тръмп критикува Китай заради нелоялни търговски практики, манипулиране на валутата и влияние за закриване на работни места в САЩ.

Неотдавна американският президент определи като „срамен“ търговския дефицит на САЩ с Китай, но мнозина се питат какво може да се постигне на практика.

Ясно е, че по време на тази обиколка няма да се стигне до радикална промяна в отношенията между САЩ и Китай, които са двете най-големи икономики в света, смятат наблюдателите.

4. Лице в лице с Дутерте

Положението с човешките права във Филипините, откакто Родриго Дутерте пое президентския пост, беше остро критикувано от международни организации и по-специално войната му с наркотиците, в която хиляди хора бяха екзекутирани без съд и присъда.

През май, когато Тръмп покани Дутерте в САЩ след „приятелски телефонен разговор“, американският президент си навлече остри критики. Той беше помолен да отмени поканата към противоречивия филипински президент.

А Дутерте нарече бившия американски президент Барак Обама „кучи син“. „Нещата се промениха, има нов лидер“, каза Дутерте след разговора с Тръмп.

Във Вашингтон се говореше, че по време на обиколката американският президент няма да участва на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), която ще се проведе в Манила, но Белият дом потвърди присъствието му.

На 12 ноември Тръмп ще присъства на гала вечерята по повод 50-годишнината на АСЕАН, а на 13 ноември е предвидена среща с филипинския президент.