Най-вероятно не предполагате, но нещо, което слагате редовно на масата си, е супер храна. Става дума за скромните на пръв поглед гъби.

Според изследвания на екип от университета в Пенсилвания, гъбите съдържат необичайно високи нива на два важни антиоксиданта - ерготионеин и глутатион, съобщава британският вестник Guardian..

За тях учените смятат, че могат да помогнат на тялото ни да се предпази от заболявания, като рак, коронарна болест на сърцето, Алцхаймер и други.

Професорът по хранене и директор на Penn State Center for Plant and Mushroom Products for Health Роберт Беелман обяснява, че без съмнение гъбите са най-големият хранителен източник на тези два антиоксиданти, взети заедно.

За съжаление, най-високи нива на двете вещества се съдържат в сортове гъби, които не слагаме редовно на масата си.

Именно на консумацията на гъби обаче се дължи фактът, че страни, като Италия и Франция, чието население включва повече ерготионеин в диетата си, имат по-ниски нива на невродегенеративни заболявания, отколкото Съединените щати, например.

За разлика от много други от така наречените суперхрани, гъбите са достъпни в магазините и не толкова скъпи.

Богатият им и дълбок вкус ги прави страхотна добавка към италианското ризото, както и към всяко ястие, приготвено от месо или зеленчуци.

Можете да ги хапвате и като основен продукт в порцията – например гъби с масло или пък гъбена крем супа.