Дес-па-си-то. Едва ли има човек, който да не си е припявал тези срички в ритъма на известната песен на Луис Фонси и Деди Янки, която излезе в началото на тази година.

Despacito предизвика такъв фурор в цял свят, че видеоклипът към песента стана най-гледаният в историята на You Tube, като подобри рекорда само за 204 дни и детронира фаворита в последните пет години Gangnam Style на южнокорейския певец Сай.

Хитът на пуерториканските певци подобри и втори рекорд – видеото беше първото в света, което достигна три милиарда гледания и единственото в историята на платформата на Google, което достигна четири милиарда гледания и продължава да добавя нови, пише ВВС.

Despacito обиколи цял свят и стана видеоклип на годината в повече от 50 страни. Тази година в топ 10 на най-гледаните видеа в You Tube влизат още латиноамериканци и испанци, съобщава платформата за споделяне на видеа в своето обобщение на годината.

Кой още допълва класацията?

2. Ед Шиърън – Shape of You

Видеоклипът на песента на 26-годишния британски певец и композитор Ед Шиърън постигна успех в цял свят и се намира на второ място в класацията на You Tube. Това е шестата най-гледана песен в цялата история на You Tube с повече от 2.5 млрд. гледания. В Spotify парчето е най-слушано за годината, като изпреварва Despacito.

3. Дж. Балвин, Уили Уилям – Mi Gente

Бронзовият медал в You Tube печели още един латино хит, Mi Gente, който достигна един милиард гледания само за 103 дни, четвъртото най-бързо изкачване в историята. Колумбиецът Джей Балвин е заснел клипа на песента между Меделин и Маями. Певецът спечели Грами за латино музика през 2016 г. с диска си "Energía", който беше избран за най-добър албум с ърбън музика.

4. Малума – Felices los 4

Друг колумбиец, Малума, заема четвъртото място. Видеоклипът към песента му Felices los 4 е в топ 10 на песните, които са достигнали най-бързо един милиард гледания в You Tube. Песента не предизвика такава полемика като предишния му хит от 2017 г., „4 babys”, който някои феминистки определиха като „напълно оскърбителен“. До този момент Малума има четири видеоклипа, които са преминали границата от един милиард гледания в You Tube, включително съвместните парчета със Шакира и Рики Мартин.

5. Бруно Марс – That's What I Like

Американският певец Бруно Марс постигна успех с клипа към песента, която го постява на пето място в класацията на You Tube, като също преминава границата от един милиард гледания и е второто най-гледано парче в канала на изпълнителя. До този момент четири видеа на Бруно Марс са събрали над един милиард гледания.

6. Крис Джедай заедно с Джей Балвин, Озуна, Арканхел – Ahora Dice

Друго видео, което намира място в класацията, е песента Ahora Dice на пуерториканеца Крис Джедай. Той си сътрудничи с Дж. Балвин и други двама крале на регето – Озуна и Арканхел. Озуна също е от Пуерто Рико и е седмият най-гледан изпълнител в платформата за споделяне на видеа. Четиримата музиканти, които участват в песента, са събрали над десет милиарда гледания в You Tube тази година.

7. Ники Джем – El Amante

Официалното видео към песента El Amante на американеца от пуерторикански и доминикански произход Ники Джем заема седмото място в класацията.

За втора година Ники Джем попада в топ десет на You Tube. Миналата година Hasta el amanecer беше единствената песен в класацията, която не беше на английски език. Певецът вече има две видеа с повече от един милиард гледания и каналът му достигна тази година над десет милиона абоната.

8. Джейсън Деруло заедно с Ники Минаж и Тай Дола Сайн – Swalla

Американецът Джейсън Деруло, който е роден в Хаити, е на осмо място с клипа към песента си Swalla, който достигна един милиард гледания. За втора поредна година песен, в която участва американският рапър Тай Дола Сайн, намира място в класацията. Колкото до Ники Минаж, три нейни песни са събрали над един милиард гледания.

9. Ди Джей Халед заедно с Джъстин Бийбър, Куаво, Ченс и Лил Уейн – I'm The One

I'm The One е най-гледаното видео в канала на американския рапър от палестински произход Ди Джей Халед. Той си сътрудничи с Джъстин Бийбър, който вече има четири видеа с над един милиард гледания. За първи път от 2010 г. Бийбър попада в класацията на You Tube.

10. Енрике Иглесиас заедно с Десемер Буено, Зион и Ленъкс - Súbeme la radio

Испанецът Енрике Иглесиас затваря класацията със Súbeme la radio. Каналът му в You Tube вече има над 12.6 милиона абонати и 9.7 милиона гледания. С 2.4 милиарда гледания хитът на Иглесиас Bailando продължава да е второто най-гледано испаноезично видео в историята на You Tube след Despacito, разбира се.