Азиатските акции поскъпнаха днес, като пазарните нагласи бяха подкрепени от очакванията, че законодателите в САЩ ще приемат дългоочаквания закон за данъците. В същото време китайските акции записаха понижения, след като Централната банка на Китай вдигна лихвите.

Старта на търговията с биткойн фючърси на морсата CME подкрепи очакванията, че възходът на криптовалутата може да продължи.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.2%. Японският Nikkei бе най-добре представящият се индекс в региона, повишавайки се с 1.3% близо до 25-годишния връх от 23 382 пункта, достигнат миналия месец.

Глобалните борси скачат тази година, до голяма степен водени от очакванията за данъчна реформа в САЩ. Реформата се очаква да подкрепи корпоративните печалби, което пък да предизвика обратни изкупувания на акции и изплащането на по-високи дивиденти, което е добра новина за акционерите.

Гласуванията на проектозакона се очаква да се проведат тази седмица.

Китай също е обект на внимание, след като Централната банка на страната вдигна лихвите по споразуменията за обратни изкупувания (репо сделки).

Китайските акции поевтиняха, като шанхайският индекс SSE Composite изгуби 0.1%, след като преди това стартира деня с ръст. Индексът на сините чипове CSI 300 също отстъпи от върха си за деня и до голяма степен остава без промяна.

Валути

Щатският долар се задържа над 1.5-седмичното дъно спрямо японската йена, след като поевтиня с 0.8% през миналата седмица.

Обемите на търговия бяха ниски преди коледните празници.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, остана почти без промяна.

Британският паунд се търгува близо до три седмични дъна, на фона на подготовката на британския премиер Тереза Мей за тежки срещи през тази седмица, в опит да обедини разделения си кабинет относно преговорите около брекзит.

Търговията с биткойн фючърси започна днес и на CME, като контрактът за най-близкия месец поевтинява с 3.6%.

На спот пазара биткойнът губи 2.8%, до 18 430 долара, след като в неделя достигна рекордните 19 666 долара на базираната в Люксембург борса Bitstamp.

При суровините цените на петрола записаха лек ръст, като щатският лек суров петрол поскъпва с 8 цента, до 57.38 долара, а петролът от сорта брент добави 12 цента, до 63.35 долара.

Спот цената на златото остава без промяна на ниво от 1 254.99 долара за тройунция.