Цената на биткойна се понижи с близо 20% от рекордните си нива, след като само днес бележи спад от повече от 2000 долара.

По този начин цената на криптовалутата се върна на нивата си от събота, или ден преди старта на търговията с фючърсите на CME Group. Осем дни по-рано базираната в Чикаго борса за деривативни инструменти също стартира търговия с биткойн фючърси.

Вчера от Сингапурската централна банка предупредиха инвеститорите в криптовалути, че повишенията от последните седмици и месеци са главно благодарение на спекулативни капитали, което предполага, че рискът от сериозен спад в цените е особено голям.

Въпреки първоначалното поскъпване на 10 декември при фючърсите, в последните 24 часа се отчита сериозно изтегляне на капитали от биткойн и тяхното насочване към биткойн кеш и биткойн голд.

Ръстът при биткойн кеш за последните 24 часа вече е 56.8%, докато при биткойн голд се отчита поскъпване от 34 на сто.

Общата пазарна капитализация на всички криптовалути в момента е малко над 600 млрд. долара, а само на биткойна – 283 млрд. долара, или 46.9 на сто.

Втората най-попуярна криптовалута етериум също се търгува на минус, след като се понижи под 800 долара за брой, или с над 5% спрямо ден по-рано. Над 10 на сто спад има при стойността на рипъл, лайткойн и кардано.