Канабис индустрията в Съединените щати направи поредната голяма крачка в своето развитие.

От 2 януари 2018 г. Калифорния легализира употребата на марихуана за развлечение и лични нужди, а акциите на компаниите от сектора моментално се изстреляха нагоре, подкрепени от очакванията за рекордни продажби на зелената субстанция.

Индийският коноп присъства в законодателството на щата повече от век.

За първи път употребата на марихуана е криминализирана в Калифорния през 1913 г. През 70-те години на миналия век санкциите значително са смекчени, а през 1996 г. „златният щат“ става първият, който легализира употребата на канабис за медицински цели.

Десет години по-късно - през 2016 г., са разрешени отглеждането и употребата за лични нужди, а от началото на таззи седмица марихуаната вече може да се купува легално в около 100 калифорнийски магазина, получили официален лиценз.

Според Bloomberg обаче, жителите на някои от най-големите градове в щата, като Сан Франциско и Лос Анджелис, няма да могат да се възползват от новите възможности веднага, защото местните власти не са подали навреме необходимата документация за търговските лицензи.

На други места, като Ривърсайд и Фресно, опцията за легална продажба на марихуана в търговската мрежа е изцяло отхвърлена.

Най-много са регистрираните обекти в Санфранциския залив, Сан Диего, Палм Спрингс, Сан Хосе и Санта Круз.

Пред вратите на много от тях се образуваха опашки от хора, които искаха да са първите, закупили легално заветния „джойнт“.

Според представители на Бюрото за контрол на канабиса в Калифорния, цитирани от Bloomberg, обаче тепърва се очаква вълна от заявки за лицензи в Лос Анджелис. На бюрата на служителите, които работят и през уикенда, стоят около 1400 заявления за продажба и дистрибуция на марихуана, както и такива за тестово оборудване.

Очаква се Градът на ангелите да се превърне в най-големия пазар на марихуана в САЩ през следващите няколко години. Така или иначе, щатът Калифорния представлява шестата най-голяма икономика в света, а според прогнозите на консултантската компания BDS Analytics, продажбите на канабис в щата ще достигнат 3.7 милиарда долара тази година и над 5 милиарда през 2019 г.

Седем други щата, както и федералният окръг Колубмия, вече легализираха употребата на марихуана за лични нужди. Според оценките на Cowen & Co., цитирани от Bloomberg, през 2016 г. пазарът на продуктите, съдържащи канабис, в САЩ е бил в размер на 6 милиарда долара, като през следващото десетилетие се очаква той да достигне 50 милиарда.

Лицензираните магазини в Калифорния ще разполагат с гратисен период от шест месеца, в който да изпълнят всички регулаторни изисквания. Засега контролът няма да бъде толкова строг, но впоследствие всички продукти ще бъдат с доказан произход - от посадъчния материал до витрината, и ще трябва да бъдат тествани за пестициди и други замърсители.

До момента най-големите печеливши се оказват канадксите компании от сектора на конопената индустрия, тъй като този сегмент е далеч по-развит в северната съседка на САЩ.

И макар че много от играчите на пазара в Канада са обект на изрични ограничения, които не им позволяват да оперират зад граница, еуфорията от легализирането на марихуаната в Калифорния се пренесе директно върху цените на техните акции.

Дяловете на компании, като Canopy Growth, Supreme Cannabis и Aurora Cannabis, поскъпнаха с между 10 и 20% само по време на вчерашната борсова сесия.

Horizons Marijuana Life Sciences Index e борсово търгуван фонд, чийто дялове се търгуват на борсата в Торонто от миналия месец. Той следи движенията на акциите на 20 компании от канабис индустрията и вчера отбеляза ръст от 10 на сто.

Канадският премиер Джъстин Трюдо се оказа един от големите фенове на тази индустрия. Плановете му предвиждат през юли тази година Канада напълно да легализира употребата на марихуана за лични нужди, което ще даде допълнителен тласък на бизнеса.

Акцизите върху конопените продукти ще останат сравнитено ниски, като целта е дилърите „на черно“ и престъпните групировки да бъдат напълно изтласкани от сектора.

Макар и по-малко на брой, американските компании в „зеления“ сектор също засилват позициите си.

Акциите на базираната в Невада Cannabis Sativa поскъпнаха с над 16% по време на последната борсова сесия, по данни на Marketwatch. Компанията се занимава с изследване, производство и лицензиране на продукти от марихуана.

Книжата на Cannabis Strategic Ventures, която пък има планове за развитие на собствена логистична мрежа в района на Бевърли Хилс, буквално избухнаха, увеличавайки цената си повече от два пъти само за ден.

Любопитен е и бизнес моделът на Innovative Industrial Properties – фонд за инвестиции в недвижими имоти, които са свързани с канабис индустрията около Сан Диего (основно земеделски площи). Пазарната капитализация на компанията нарасна с 13% на 2 януари, достигайки 113 милиона долара.

Много интересен е и случаят на борсово търгувания фонд ETFMG Alternative Harvest. Той започна живота си под друго име - Tierra XP Latin America Real Estate, като първоначалните планове на неговите създатели предвиждаха той да следи движението на акциите на компании от сферата на недвижимите имоти в Латинска Америка.

Впоследствие обаче фокусът на инвестициите му беше променен с изрично заявление, подадено до Комисята по ценните книжа и борсите в САЩ. Сега в портфейла на фонда влизат кинжата на утвърдени имена от „зелената“ индустрия, като Cronos Group, Canopy, Medreleaf, Aurora, Canntrust Holdings, GW Pharmaceuticals, Insys Therapeutics и CanniMed. Очевидно за мениджърите на фонда тревата се оказва далеч по-ценна от земята.

Въпросителните пред американските производители и потребители на изделията от канабис от тук нататък са няколко.

На първо място, стои дилемата за това доколко ще се оправдаят очакванията за „осветляването“ на сектора, тъй като регулаторните изисквания за отглеждането на марихуана и производството на преработените продукти са доста високи.

Все още е под въпрос дали гаранцията за качество, която дава контролният механизъм, ще бъде достатъчна да изтласка играчите от сивия сектор и да ги изкара „на светло“. Втората неизвестна е свързана със самото търсене – скептиците твърдят, че то няма да расте с лавинообразните темпове, които много от производителите очакват.

И не на последно място, доста от участниците на пазара се опасяват от това дали управляващите няма да дадат „заден ход“ по темата за легализацията. Въпреки че в повечето щати употребата на марухиана за медицински цели е легална, а в близко бъдеще се очаква и личната употреба да бъде разрешена на все повече места, на федерално ниво канабисът все още се води контролирана субстанция (каквито са LSD и хероинът, например).

Това се оказва сериозна пречка за канадските компании, тъй като, влизайки на американския пазар, те рискуват да се окажат в нарушение на федералните закони.

Главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс е един от отявлените противници на легализацията на марихуаната. Според него по-голямата употреба на марихуана ще доведе до психологически проблеми у американците и зависимост от други субстанции.

И докато на местно ниво „зелените магазинчета“ никнат като гъби, а пред вратите им се извиват опашки, бъдещето на индустрията на държавно ниво все още е обвито в дим.