Последната полемика, предизвикана от известния „ютюбър“ Логан Пол, който публикува видео с тялото на жертва на самоубийство в Япония, показва голямото вълнение, което звездите предизвикват в цял свят и как една погрешна стъпка може да засегне кариерата им в интернет.

You Tube реши в сряда да прекъсне търговските си отношения с американската звезда, чиито канали бяха премахнати от програмата Google Preferred, която му позволяваше да привлича големи компании, публикуващи реклами на по-високи цени от обичайните.

И макар че повечето хора все още да не разбират мащабите на този бизнес, предприетата мярка от You Tube може да стане причина Пол да загуби милиони долари. Но невинаги големите марки инвестират изключително в каналите на You Tube с най-голям брой абонати.

В някои случаи предпочитат да се рекламират в канали с по-малко абонати, които обаче се вписват по-добре в профила на клиентите им по различни причини. С други думи, отдават приоритет на качеството, а не на количеството.

Такъв вероятно е случаят и на Пол, който с 15-те си милиона абонати и въпреки богатството си, генерирано от работата в мрежата (той е четвъртият най-високоплатен влогър през 2017 г., според Forbes), няма канал, фигуриращ след най-следваните в You Tube.

Тогава, без да броим каналите на компаниите и на музикалните изпълнители, кои са влогърите, създаващи видеа за You Tube, с най-много абонати?

BBC Mundo публикува класация на най-успешните пет канала:

1. PewDiePie (Швеция): 59.5 милиона абонати

A post shared by PewDiePie (@pewdiepie) on

Както много други, най-известният ютюбър в света създава канала си, като публикува видеа, в които изрязава мнението си по въпроси от ежедневието и играе на видеоигри, които коментира на английски.

Днес видеата на Феликс Келберг (истинското име на PewDiePie) са били възпроизвеждани почти 17 милиона пъти от верните му последователи. Но преди известно време 28-годишният младеж беше остро критикуван заради антисемитски шеги и расистки обиди в някои от парчетата си.

Поради това Disney реши да прекрати договор с ютюбъра миналата година. PewDiePie отрече да е бил расист и поиска извинение за използваните думи.

2. HolaSoyGerman (Чили): 33 милиона абонати

3. elrubiusOMG (Испания): 27 милиона абонати

A post shared by el rubius WTF (@elrubiuswtf) on

4. Уиндерсон Нунеш (Бразилия): 26.1 милиона абонати

Как шестгодишно момче спечели 11 млн. долара за годинаПопулярният канал на Раян в YouTube има над 10 милиона абонати

5. Fernanfloo (Салвадор): 25.8 милиона абонати

A post shared by Fernanfloo (@fernanfloo) on