Доброто представяне на българските инвестиционни дружества през последната година, съвсем естествено, насочва все по-голям ресурс към тях.

Не, те не инвестират в криптовалути, а в акции на компании от България, региона и всички останали пазари, разрешени от Комисията за финансов надзор, облигации, ДЦК, депозити и др.

По последни данни към 30 септември, инвестиционните фондове в страната управляват 3.293 млрд. лв., като от тях 2.02 млрд. лв. са инвестирани в чуждестранните и 1.27 млрд. лв. в местните взаимни фондове.

От тях общо 762.6 млн. лв. са вложенията на домакинствата в страната.

Как се представят взаимните фондове в страната от началото на годината? Кои са най-добре представилите се от началото на 2018 г.?

Данни за това можем да черпим от Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД), която следи представянето на местните инвестиционни схеми.

Справка на Profit.bg показа, че по данни към вчера общо 13 от фондовете отчитат доходност от над 4% от началото на годината, докато 4 от тях са реализирали по над 5% за вложителители си.

Най-добре от началото на годината се представят ОББ Глобал Растеж и Скай Финанси с по 5.76 и 5.74 на сто, докато Адванс Инвест е с 5.49% доходност.

Селект Регионал е реализирал 5.32% доходност за първите три седмици, а в челото са още Компас Глобъл Трендс и ДСК Глобални Компании с по 4.68 и 4.64 на сто.

Два от фондовете, следящи представянето на индекса на сините чипове SOFIX на Българска фондова борса, също отчитат доходност от над 4%. Първият борсово търгуван фонд у нас Expat Bulgaria SOFIX ETF е с 4.56%, докато Алфа SOFIX Индекс отчита 4.37%.

Между тях в подреждането се нареждат още Инвест Консервативен Фонд и Скай Нови Акции, реализирали респективно 4.47 и 4.4 на сто за вложителите си.

ПФБК Восток, втори фонд на Експат – този път Глоубъл Екуитис, и Капман Макс са останалите, отчитащи над 4% доходност от началото на 2018 г.

На фона на близките до нулата лихви по депозитите, предлагани от банките в страната, доходността от гореизброените, пък и от голяма част от останалите фондове у нас, изглежда като мечта за голяма част от българите.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.