Теленор Груп е получила заявление за интерес към покупка на компаниите на групата в Централна и Източна Европа, които се състоят от мобилните оператори в Унгария, България, Черна гора и Сърбия, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Съобщението идва на фона на информацията, публикувана през миналата седмица от Mergermarket, че норвежката телекомуникационна компания е в преговори с щатски фонд за продажбата на активите си в Източна Европа, и по-специално в България, Сърбия и Черна гора.

С цел създаването на стойност за акционерите на компанията, Теленор предприе стъпки за оценяване на тази заявка и очаква да приключи този процес до края на първото тримесечие на годината.

Оценката на заявката на интерес няма да се отрази по никакъв начин на работата на компаниите от групата, както и на техните клиенти и служители, посочват още от Теленор.

Компаниите на Теленор в Централна и Източна Европа имат силни пазарни позиции и солидни финансови резултати, които представляват приблизително 9% от приходите и около 8% от печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) на Теленор Груп за 2017 г.

Теленор няма да прави повече изявления и няма да коментира този въпрос до приключване на процеса по оценката на заявлението, заявяват от компанията.

Теленор има над 3.2 милиона активни потребители в България. Към края на септември 2017 г. услугите на компанията са достъпни за 99.64% от населението и на 89.80% от територията на страната, a 4G мрежата на Теленор покрива 90.81% от населението на страната.

Теленор България е част от международната Теленор Груп, която оперира в 12 държави в Европа и Азия и има 176 милиона абонати.