Знаете ли какво е монги и защо трябва да го ядете с кората?

Обичате банани, но не ви харесва да ги белите? Имаме добра новина за вас.
Японска компания създаде и вече продава банан с ядивна обвивка, наречен монги (мongee), съобщава Mashable.
Разработен от D&T Farms, създаването на плода започва като "хоби" за мениджъра по техническо развитие на компанията Сетсузо Танака.
Тайната на ядливата обвивка идва от отглеждането на бананови дървета на минус 59 градуса по Целзий, след което те се размразяват и се презасаждат.
Това означава, че плодът расте бързо и обвивката му получава текстура като "маруля".
D&T твърди на своя уебсайт, че кората на монги е отличен източник на витамин В6, магнезий и триптофан, като последният е предшественик на серотонина.
Добре, но какъв е на вкус?
Според репортери от RocketNews24, които са опитали банана, се оказва, че в кората му има "малко вкус", но самата вътрешност има по-силен тропически вкус, който е почти "ананасен".
Консумацията на монги върви и с едно предупреждение: ще трябва да изчакате, докато бананът узрее напълно, което в случая на монги означава, че върху кората трябва да има малки кафяви точки.
Освен това този вид банани са доста скъпи и редки.
Един от тях струва около 5.75 долара, а единственият магазин, който го продава, е Tenmanya Okayama в Япония, който получава доставка от от по 10 банана монги на седмица.
)



&format=webp)
&format=webp)
&format=webp)
&format=webp)
&format=webp)
&format=webp)
&format=webp)