Кло Нейдал става веган преди две години, след осеммесечен период на вегетарианство. Преди това, както повечето хора, тя е всеядна и никога не е имала намерение да променя начина си на живот.

Но редица фактори, като например хуманното отношение към животните и нейното здраве, променят този начин на живот и затова тя се отказва от много от храните, които консумира.

Ето какво споделя Кло за веганството и какви неща е научила за тези две години.

Веганството не е толкова просто в началото. Животински продукти, като млечни, яйца и мед, могат да се намерят на всякакви неочаквани места. Това е и основната причина веганите да изглеждат много по-странно в очите на хората спрямо вегетарианци.

Но след като човек се запознае с диетата и започне да приготвя храната си у дома, както и да контактува с други вегани, нещата стават по-лесни.

Какво е добре да знаете, преди да се решите на подобна стъпка в живота си?

Хората ще ви зададат много въпроси

Когато съобщите това ваше решение на семейството, колегите и приятелите ви, бъдете готови за атака от въпроси: Защо ставаш веган? Може ли да ядеш това? Как си набавяш протеии? Какво не ти харесва в млечните продукти?

Бъдете готови с аргументи (въпреки че не сте длъжни да се обяснявате, това е ваш избор), както и да чуете морални и етични обяснения и опити да бъдете разубедени.

Няма да гладувате

Често срещано погрешно схващане за веганите е, че те не могат да се заситят, защото нямат толкова много източници на протеини. Това съвсем не е така, защото растителните източници на протеин съвсем не са малко – боб, соя, леща, тофу, киноа, семена.

Ако гладувате, то това ще е на събиране, на което няма никаква веганска храна.

Ще се научите да готвите (по необходимост)

Ако досега готвенето ви е било чуждо, скоро ще започнете да експериментирате в кухнята. В интернет е пълно с вегански рецепти и със сигурност ще поискате да опитате някоя от тях.

Освен това ще разберете, че храната, която приготвяте у дома, е много по-вкусна от всичко, което можете да си купите.

Храната ще изглежда различно от това, което сте яли досега

Хората, следващи определен режим, смятат, че храненията като цяло трябва да се състоят от протеин (месо), нишесте и зеленчуци. След като станете веган, начинът ви на хранене ще стане по-гъвкав.

Сега вечерята може да бъде чиния от печени зеленчуци със сос, маруля с леща, тип тако или просто купа овесени ядки с добавки. Всички тези ястия са пълноценни, вкусни и питателни, но те не отговарят на обикновените представи за храна.

Няма да сте 100% перфектни

Почти невъзможно е да бъдеш "перфектен" веган, което означава, че никога не е гаранция, че ядеш нещо, което не съдържа животински продукти. И без значение от причината да бъдете веган, съвършенството не винаги трябва да бъде целта.

Планирайте храната си

Вече има не малко вегански ресторанти или заведения, които могат да ви предложат 100% кухня без животински продукти. Ако около работното ви място липсват такива обаче, по-добре започнете да планирате храната си. В неделя пригответе менюто си за седмицата и така ще си гарантирате пълноценен обяд в офиса.

Можете да веганизирате почти всичко

Огромен възпиращ фактор за много хора е, че ще трябва да се откажат от много храни. Реално почти всяка храна си има алтернатива и ако потърсите, има десетки и стотици рецепти, които ще ви бъдат не по-малко вкусни и питателни.

Ще откриете нови храни

Да откриват нови храни е нещо, което е присъщо не само за хората, обичащи месо. С веганството ще откриете много нови, които досега не сте опитвали – зеленчуци, брашна, тахани, различни треви, ядки и семена.

Не е толкова трудно, колкото мислите

Отказът от животински продукти, които повечето от нас консумират от раждането си, не е толкова труден. Разбира се, както при всяка голяма промяна в живота, има пречки, но човек се справя с тях.