Централен резерват Калахари: Ботсвана

Площ: 52 800 квадратни километра

Дата на учредяване: 1961 г.

На изток от Namib Naukluft Park в югозападната част на Ботсвана е Централният резерват Калахари. Той се отличава с обширни открити равнини, солници и древни корита на реки. Тук ще видите жираф, диво куче, синьо гну, лъв, кафява хиена, глиган, гепард, хищни птици.

Бушмените все още живеят на тази територия. Релефът е предимно равнинен и леко хълмист, покрит с храсти и треви, криещи пясъчни дюни, а на места се срещат и по-големи дървета.

Wrangell-St. Elias National Park and Preserve: Аляска

Площ: 53 321 квадратни километра

Дата на учредяване: 1980 г.

По-голям от територията на Швейцария, това е най-големият национален парк в Съединените щати и е наречен на две планински вериги, които минават през района. Ако имате седмица или повече, може да наемете въздушно такси, което да ви отведе в дивата природа, където ще имате възможности да карате, ски, да лагерувате или просто да ходите, без да виждате никого в продължение на дни или седмици.

Острови Феникс: Кирибати

Размер: 408 250 квадратни километра

Дата на учредяване: 2008 г.

Въпреки че тази защитена зона е приблизително с размерите на Калифорния, общата площ е само 9,7 квадратни мили. Тя включва осемте атола и островите с нисък риф в частта Кирибати на островите Финикс, а изобилието от изчезнали подводни вулкани осигурява разнообразие от морски местообитания. "Консервация Интернешънъл" обяви островите като ключов район за биологично разнообразие, а пет от осемте острова бяха обявени за важни зони за птици, тъй като в района е най-голямата концентрация на някои видове редки птици.

Природните резервати "Еър и Терен": Нигер

Размер: 77 360 квадратни километра

Дата на учредяване: 1991 г.

Въпреки, че тази защитена местност е дом на много животни, тя може да бъде най-добре известна със застрашените сахарски пустинни копитни видове, включително газела Доркас, газела Дама, варварската овца и адакса. Предвид наличието на тези животни, не е изненадващо, че регионът е известен с многобройни популации от хищни месоядни животни, както и от намаляващото население на гепарди. Освен това резерватите са дом на множество видове птици, включително последната жизнеспособна популация на щраус от Западна Африка. По време на посещение в района може да се натъкнете на един от палеолитните и неолитните археологически обекти, разпръснати из целия регион, или на някой от жителите, които са между 3500-7000 души.

Великият трансграничен парк Лимпопо: Мозамбик, Южна Африка и Зимбабве

Размер: 99 800 квадратни километра

Дата на учредяване: 2002 г.

Великият трансграничен парк Лимпопо обхваща регионите на Мозамбик, Южна Африка и Зимбабве, създавайки трансгранична пустош, която включва някои от най-емблематичните зони за дивата природа в Южна Африка като Национален парк Крюгер и Национален парк Лимпопо. Посетителите в района могат да видят и големите 5: лъвове, леопарди, африкански слонове, бизони и носорози.

Морски резерват Галапагос: Еквадор

Размер: 133 000 квадратни километра

Дата на учредяване: 1986 г.

Когато Чарлс Дарвин за пръв път посещава Галапагос през 1835 г., той бил учуден от това колко много се различават животните на всеки остров. Всъщност неговите наблюдения върху различните игуани, костенурки и по-специално чинки по време на първоначалното петседмично посещение вдъхновили неговата теория за еволюцията. Разположен в устието на три океански течения, Галапагос има уникална комбинация от морски видове като акули и скатове. В допълнение уникалната надморска височина, местоположението и изключителната изолация на островите са довели до еволюцията на необичайно много сухоземни диви животни. Галапагос се гордее с много различни влечуги, включително гущери, гекони и 11 подвида гигантски костенурки.

Трансгранична защитена зона на Каванго-Замбези: Ангола, Ботсуана, Намибия, Замбия и Зимбабве

Размер: 287 132 квадратни километра

Дата на учредяване: 2010 г.

Тази обширна мрежа от паркове осигурява жизненоважни трансгранични коридори за диви животни като лъв, зебра, дива коза и най-големите популации на слонове в Африка. Тук се включват 17 различни резервата и национални паркове, включително Национален парк Водопади Виктория и Национален парк Замбези.

Големият бариерен риф: Австралия

Размер: 345 400 квадратни километра

Дата на учредяване: 1975 г.

Големият бариерен риф е най-големият коралов риф (и най-голямата жива структура) на планетата и е избран за обект на ЮНЕСКО за световно наследство през 1981 г. Морският парк включва 3 000 коралови рифове, 600 континентални острова, 300 коралови корита и приблизително 150 крайбрежни мангрови острови. Дом на 1500 вида риба, 4000 вида мекотели и застрашени видове, тази област е от значителен научен интерес и биологично значение.