През 2018 г. всички Berlitz езикови центрове по света празнуват 140-годишнина. За да ни разкаже повече за развитието на компанията по света и у нас, се обърнахме към Вера Френгова, директор на Езиков център Berlitz Sofia.

Тя е завършила Немска езикова гимназия (в град Варна) и след това Международни икономически отношения с немски език. Работила на различни позиции в банковата сфера, включително управител на банков клон.

От 5 години е директор на Езиков център Berlitz Sofia, част от световната мрежа на Berlitz центрове по света.

През 2018 г. всички Berlitz езикови центрове по света празнуват 140-годишнина. Разкажете ни няколко любопитни момента, с които е изпълнена историята на Berlitz.

Първият Berlitz езиков център е отворен още през 1878 г. в САЩ и оттогава школата се развива успешно в над 70 страни по целия свят. Интересните моменти от глобалната история на Berlitz през този период са много.

Първият забележителен момент, разбира се, е свързан със създаването на Berlitz Метода на преподаване, който е бил революционен за времето си. Езиковият център е създаден от млад и беден емигрант от Германия, заминал за САЩ в преследване на успеха и на „американската мечта“.

Той отваря езиков център за преподаване по традиционния метод – основно с граматически упражнения, писане и превеждане на родния език на учащите. Един от наетите от него преподаватели обаче се оказва, че не говори друг език, освен френски – езика, за който е нает да преподава.

Въпреки недоверието на Берлиц, се оказва, че новият преподавател бързо намира начин да общува с учениците си само на френски език, като въвежда много живи диалози в часовете си. Това случайно открито ефективно обучение все още е заложено в основата на Berlitz преподаването – да се говори единствено на езика, който се изучава, дори и при начинаещи участници, и да се набляга на устната комуникация, не на граматически упражнения.

Други любопитни факти от историята ни са, например, че великият писател Джеймс Джойс е бил Berlitz преподавател по английски език по време на Първата световна война и общуването с учениците му – главно военни по това време, го вдъхновява да напише романът Одисей.

А част от Berlitz курсистите през годините са били кралски особи, като цар Николай II, краля на Испания Алфонсо XIII, редица членове на английското кралско семейство. Към списъка добавям и президенти, като Джон Кенеди, Джими Картър, Франсоа Митеран и Никола Саркози.

Антонио Бандерас също е част от звездния списък с Berlitz курсисти. Вече като доказал таланта си испански актьор, той заминава за Холивуд, без да говори почти никакъв английски език.

По време на снимките на първия му американски филм "Кралете на мамбото" протича и интензивното му обучение в Berlitz. Оттогава феновете му се наслаждаваме на чаровното му произношение на английски.


Чрез метода Berlitz се постига максимално бързо проговаряне на изучавания език. Как работи той?

Основната цел на езиковите обучения в Berlitz е всеки да говори по-свободно и уверено чуждия език, който е избрал. Това постигаме основно с активното участие на нашите курсисти, като по време на занятията си всеки от тях участва в диалози, ролеви игри и дискусии на изучавания език.

Цялата комуникация в часовете протича единствено на избрания за обучение език, дори и при начинаещите курсисти. Всички тези активни занимания, свързани със ситуации от реалния ежедневен или професионален живот, правят обучението не само интересно и увлекателно за участниците, но водят до дълготрайни резултати и най- вече до премахване на езиковите бариери за уверено общуване.

Какви допълнителни езикови услуги предлагате на клиентите си?

Основната дейност на Berlitz е свързана с обучения на деца и възрастни за всички говорими езици – като английски, немски, испански, руски, холандски, вече и български за чужденци. Извън това предлагаме онлайн самообучителни програми за всички, които поради натовареност или отдалеченост от езиков център нямат възможност за обучения на живо, както и езикови ваканции и обучения в други Berlitz локации по света, като Оксфорд или Бевърли Хилс.

Извършваме езикови валидации за индивидуални и корпоративни клиенти. Нов аспект са интеркултурните ни програми – на живо и онлайн, които са подходящи за експати в страната или за работещи с чуждестранни клиенти и партньори, които изпитват затруднения в общуването с клиенти от друга култура.

Друга интересна услуга, насочена към корпоративните ни клиенти, са обучения за ефективни бизнес умения, водени на чужд език – за лидерски умения, разрешаване на конфликти, проджект мениджмънт и др.

И още нещо любопитно. Разкажете ни за зодиака на обученията на Berlitz.

Това е една забавна идея на нашия търговски мениджър в Berlitz България. Всички можем да признаем, че хората от една зодия имат общи черти и особености. Вземайки това предвид, решихме да опишем препоръки за най-подходящата езикова услуга в Berlitz според зодията – например за авантюристичните Стрелци предлагаме обучение в чужбина, а за амбициозните Лъвове – обучения по лидерски умения на английски език.

Целият зодиак е публикуван на интернет страницата ни. Бих искала да уточня, че при изготвянето му не сме се консултирали с професионални астролози.