Британската икономика тази година ще расте с най-бавни темпове от всички представители на Г20, според прогнозите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, цитирани от BBC.

Институцията ревизира във възходяща посока очакванията си за британския икономически растеж до 1.3% за 2018 г. спрямо предходните 1.2%, но въпреки това повишението би било най-слабото в клуба на 20-те най-развити държави в света.

ОТ ОИСР смятат, че високата инфлация в Обединеното кралство ще продължи да оказва натиск върху доходите на домакинствата. Слабата инвестиционна активност пък спъва работата на бизнеса, който продължава да се тревожи за изхода от преговорите за брекзит.

За по-следващата 2019 г. експертите на организацията очакват британската икономика да нарасне с 1.1%, което отново й отрежда последно място сред развитите държави, заедно с Япония.

Според главния икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Алваро Перейра, правителството на Острова ще трябва да предприеме активни мерки за повишаване на жизнения стандарт, както и за намаляване на икономическите диспропорции между отделните региони.

"Лондон може да се похвали с приток на инвестиции, какъвто обаче не се наблюдава на други места в страната. Трябва да се направи повече за повишаване на приозводителността в останалите региони", заявява още той пред BBC.

От ОИСР очакват глобалният икономически ръст тази година да достигне най-високите си равнища от 2011 г. насам, подпомогнат от намаляването на данъците в САЩ и увеличаващото се потребление в Германия.

Базираната в Париж организация прогнозира, че през следващите две години световният брутен вътрешен продукт ще расте с по 3.9% годишно. За сравнение, прогнозата от ноември миналата година беше за ръст от 3.7 на сто за 2018 г. и 3.6 на сто за 2019 г.

В доклада на ОИСР се посочва, че всички държави от Г20, с изключение на Русия, тази година ще отчетат по-висок икономически растеж, в сравнение с предишните прогнози от ноември.

Според Перейра, ръстът на световния търговски оборот, който през 2017 г. се увеличи с 5.2%, ще продължи и през 2018 г. По думите му инвестициите се завръщат, а това е добра новина за трудовия пазар и за устойчивото икономическо развитие.

Най-големият риск обаче, според експертите на организацията, е свързан с евентуалното затягане на търговските бариери, което би подкопало растежа и създаването на нови работни места.

Миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа спорния указ за увеличаване на митническите тарифи върху вноса на алуминий и стомана в САЩ. Еропейският съюз заплаши с ответни мерки, ако бъде засегнат от мярката.

Алваро Перейра предупреждава, че ескалацията на напрежението и "размяната на удари" могат да доведат до глобална търговска война, която би била катастрофална за всички участници.

"Единственото решение на проблема е засилване на международния диалог. Това важи не само за стоманата и алуминия, а и за всички останали глобални търговски спорове", казва още той.