Какъвто и сценарий да има предстоящият брекзит, излизането на Великобритания от Европейския съюз неминуемо ще засегне сериозно икономиката на Острова.

Ефектите от „развода“ ще навредят на финансовите услуги, химическата и текстилна индустрии, промишлеността, производството на храни и напитки, автомобилната индустрия и търговията на дребно.

Тези сектори на британската икономика ще понесат най-тежък удар от политическото решение за скъсване с ЕС, сочи секретен анализ, изготвен от правителството на Великобритания, пише Financial Times.

Министрите от кабинета са уведомени през тази седмица за икономическия анализ, разглеждащ влиянието на брекзит върху икономиката на страната. Изводите от документа могат да служат като допълнителен довод за привържениците на по-мек брекзит.

Документът, носещ името EU Exit Analysis — Cross Whitehall Briefing, е с дата януари 2018 г. и разглежда три от най-вероятните сценария за излизане от ЕС. Анализът, публикуван от BuzzFeed, посочва, че брекзит без търговско споразумение, което ще означава, че Великобритания ще трябва да се съобразява с правилата на Световната търговска организация, може да редуцира икономическия растеж с 8% през следващите 15 години.

Според документа, при евентуално сключване на всеобхватно търговско споразумение, растежът на Великобритания ще бъде 5% по-нисък през същия период.

Най-мекият сценарии, който разглежда излизане от ЕС по модела на Норвегия, която продължава да има достъп до единния пазар на Общността чрез членството си в Европейската икономическа зона, ще редуцира икономическия растеж в дългосрочен план с 2% спрямо настоящите прогнози.

Новите прогнози, изготвени от икономисти, работещи в министерствата, пръснати из Уайтхол - улицата на властта в Англия, сочат, че ефектите от брекзит ще са сходни спрямо тези, прогнозирани от финансовото министерство преди референдума за излизане от ЕС през 2016 г.

Тогавашните изчисления сочеха, че излизане без сделка ще коства 7.5% от икономическия растеж на страната през идните 15 години, брекзит с всеобхватно търговско споразумение ще намали ръста на БВП с 6.2%, а отделяне по примера на Норвегия ще редуцира растежа с 3.8% в дългосрочен план.

Според документа, всеки един сценарии за брекзит включва търговско споразумение със САЩ, което да компенсира загубата на търговски позиции след излизането на Великобритания от единния европейски пазар и митнически съюз.

Анализът, който правителството отказва да публикува, тъй като щял да издаде позицията на британските преговарящи, потвърждава, че оставането в единния пазар на Общността ще намали икономическите вреди.

Британският премиер Тереза Мей се надява да договори сделка, която да бъде нещо средно между традиционно споразумение за свободна търговия и норвежкия модел за оставане в единния пазар, въпреки че подобен сценарий отсъства от секретния документ.

Анализи на правителството пък сочат, че икономическият растеж ще намалее с между 2 и 5% през следващите 15 години, в зависимост от това дали Великобритания ще успее да остане част от единния пазар или ще подпише споразумение, обещаващо някаква друга форма на икономическо сътрудничество.

В най-новия секретен анализ се засягат негативните ефекти, които ще сполетят отделните британски региони. Североизточна Англия, графство Уест Мидландс и Северна Ирландия ще са най-засегнати от брекзит.

Документът, които бива показван на министрите индивидуално, подчертава, че има сериозен риск Лондон да загуби статута си на финансов център, тъй като ЕС е категоричен, че няма как да остави града да се ползва от привилегиите на свободната търговия.

На министрите е било посочено, че не могат да си правят копия на документа, така че изтичането на анализа в медиите може да се счита за сериозен гаф на британското правителство. Възможно е Лейбъристката партия също да поиска от кабинета да публикува документа.

От Министерството за излизане от ЕС посочват, че няма да публикуват проучването, тъй като то има характер на „съвет към министрите“ и би разкрило информация, която може да навреди на британската позиция в преговорите с ЕС.

По информация на BuzzFeed, анализът посочва, че при всички сценарии Великобритания ще сключи търговска сделка със САЩ, което ще увеличи икономическия растеж с 0.2% в дългосрочен план.

Търговски споразумения с други страни, като Китай, Индия, Австралия, страните от Персийския залив и тези от Югоизточна Азия, ще добавят общо до 0.4% към британското БВП в дългосрочен план.